Tannlege Pål Hermansen benytter seg av bedøvelse uten adrenalin og injiserer det i rothinnen, i stedet for nær sagt å bedøve hele kjeven.  – Du får en lokalbedøvelse som er ute etter omtrent en halv time uten å ha ubehag, sier Hermansen.

Bedøvelse med adrenalin kan i mange tilfeller gi stort ubehag, som for eksempel hjertebank og kvalme. – Det gir faktisk ubehag til veldig mange og brukes rutinemessig til og med på enkle inngrep, sier Hermansen. Ved enkel boring som kanskje tar 15 minutter blir man gående med en bedøvelse over flere timer som ikke er unødvendig. Hermansen påpeker at det kan være litt «tricky» å få satt bedøvelsen i rothinnen slikt han gjør det, og det er muligens derfor mange ikke bruker denne metoden.  – Tannlegene blir blant annet bekymret for om de har bedøvet pasienten tilstrekkelig og kjører derfor oftest «full pakke» for sikkerhets skyld, sier Hermansen.

Den vanligste bedøvelsen å bruke er Xylocain med adrenalin. Noen bruker også Septocain eller Septocain Forte (også med adrenalin), men noe mer giftig. Hermansen bruker Citanest, som ikke inneholder adrenalin, bare et svakt karkontraherende middel (felypressin).  Dermed virker bedøvelsen mye kortere tid (typisk 15-30 min). En viktigere forskjell er imidlertid at bedøvelsen settes bare i rothinnen rundt tanna og ikke i slimhinnen.  Det betyr at bedøvelsen virker momentant og at bare tanna og ikke de omliggende områdene blir bedøvet.

Adrenalinet skal forlenge bedøvelsesiden og for å hindre blødning etter inngrepet men gir uønsket effekt ellers i behandlingen. Pasienter i stolen hos Hermansen kan fortelle at ved å bruke denne metoden som han bruker, uten adrenalin, opplever de at de har blitt kvitt sin tannlegeskrekk. De uttaler at de  ikke føler ubehag og stress ved tannbehandlingen, som de tidligere har gjort ved andre tannbehandlinger. Andre tilsetningsstoffer kan også være en utløsende faktor for reaksjoner på bedøvelse med adrenalin. Noen tannleger er derfor opptatt med å få kartlagt pasientens eventuelle medisineringen og sykdommer før de setter bedøvelse. Føler du ubehag ved tannlege besøk, kan et godt råd være å spørre om bedøvelse uten adrenalin.

Bedøvelse med adrenalin kan ofte gi angst og plager (FOTO: AdobeStock)

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.