Cathrine Berge (52) har hatt ulike helseutfordringer med mye vondt i rygg og nakke i omtrent 25 – 30 år, inkludert prolaps. Langvarige nakke og ryggsmerter kulminerte i en akutt innleggelse etter at hun ikke klarte å røre seg etter plutselige intense ryggsmerter slo ned i henne.

Det skjedde da jeg bøyde meg ned for å blåse ut telysene før leggetid, forteller Cathrine. Ryggen kollapset og jeg ble stående på alle fire og skrek av smerte. Jeg kunne ikke røre meg en centimeter. Ambulanse ble rekvirert og jeg fikk morfin intravenøst for at jeg skulle klare å komme meg inn i sykebilen, forteller hun videre.

Etter undersøkelser og MR fikk hun konstatert at de voldsomme smertene skyldtes såkalte modic-forandringer. Seks prosent av den danske befolkning har modic-forandringer som gir dem ryggsmerter. Vi har ikke tall for Norge, men det er sannsynligvis omtrent det samme. Kun ganske få pasienter er klar over at modic-forandringene er årsaken til ryggsmertene, fordi man ikke kan se knokkelforandringerne på et røntgenbilde men kun på en MR-skanning.

Hva er MODIC-forandringer (MF)?

MF ser ut til å oppstå i forbindelse med skiveprolaps eller degenerative forandringer i lavryggens bruskskiver. Dessuten er det framsatt en teori om bakterielle årsaker. Forandringene er trolig et uttrykk for et sent stadium av skivedegenerasjon, der den degenerative prosessen har begynt å påvirke endeplater og tilstøtende beinmarg i virvelkroppen. Man vet ikke presist hva forandringene kommer av, men tror at det oppstår små revner i den virvelendeplata som vender mot en slitt mellomvirvelskive.

Forandringene deles i tre typer ut fra hvordan de synes på MR-bilder. De ulike typene av Modic-forandringer er antatt å være ulike stadier i samme sykdomsprosess. Modic-forandringer kan konvertere fra en type til en annen. Noen studier antyder også at ytre påvirkning som for eksempel kirurgisk behandling kan medvirke til utvikling av MF.

Hos personer med lavryggsmerter er MF en rimelig forklaring på smertene. Det er en spesifikk diagnose, men det trengs mer kunnskap om årsaksforhold, prognose og behandling.

Operasjon ikke et alternativ. I Norge er det mangelfullt tilbud på behandling av denne type ryggproblemer. Operasjon i rygg var ikke et alternativ for Cathrine. Jeg ble tilbudt laser og eventuelt å brenne av nerver, forteller hun. I nakken skulle operasjon vurderes da de mente det var artrose.

Dette hørtes ikke så lovende ut for Cathrine, som så til Danmark for å få hjelp. Hun hadde funnet en klinikk der som har spesialisert seg på å hjelpe pasienter med Modic-forandringer. Her øynet hun håp!

MODIC-klinikken Danmark. Klinikken heter MODIC-klinikken og drives av Hanne Albert som har forsket på modic de siste 13 årene. Hanne Alberts forskningsfokus er på årsaken(e) til modic-forandringer og hvordan man kan behandle pasienter som lider av ryggsmerter på grunn av denne sykdommen på mest mulig effektive måte. Cathrine henvendte seg til Hanne Albert. Hun kunne utfra MR-funn si at det var bakterielt og at jeg på sikt kunne bli 90% frisk med langvarig antibiotikakur, sier Cathrine.

Behandling. Første skritt i behandlingen er å identifisere, utfra årsaken, hvilken form for modic-forandringer pasienten har. Det er sannsynligvis tre årsaker. Den inflammatorisk/revmatologiske, den mekaniske og den bakterielle. Siden det for Cathrine, med overveiende sannsynlighet, var bakterielt er det langvarig antibiotikabehandling som har best effekt.

Antibiotika Det er en høydose antibiotikakur med 1000 mg tre ganger per dag, med 8 timers mellomrom, forteller Cathrine. Deretter hvile i 30 min to timer etter inntak av antibiotika. For å motvirke at antibiotikaen dreper alle de gode bakteriene i tarmen er Cathrine nøye på å ta tilskudd av probiotika og hviler 30 minutter til en times tid etterpå. Hun er i tillegg veldig bevisst på kostholdet og legger vekt på å spise mat som er bra for å opprettholde en god tarmflora.

Bedring. Nå har det gått 11 uker siden Cathrine startet på antibiotikakuren og hun føler seg bedre når hun tar det helt med ro. Det vil si unngå alt av fysisk aktivitet, inklusive selv små gåturer samt sitte på hardt underlag. Nakken føles litt sterkere, og jeg har mindre smerter både i nakken og i ryggen, så lenge jeg holder meg i ro, forteller hun. Hun opplever at kombinasjonen av antibiotika og hvile har gitt henne mulighet, til en viss grad, å fungere i dagliglivet. Smertene skal etterhvert avta mer og mer og ifølge modic-klinikken har hun utsikter til å bli 90% bra innen to år.

Hanne Albert, har nettopp i Frankfurt fått den fornemme tyske smerteprisen ”The German Pain Price”. Hun har som den første i verden vist, at man kan behandle den alvorligste og den mest invalidiserende ryggsykdom modic-forandringer med antibiotika.

Kilder: