Tarmbetennelse i psykiatri

Verdensledende forsker og professor Robert Yolken forsker mye på årsaker til psykiatriske sykdommer som schizofreni og bipolar lidelse. Han forsker blant annet på om det kan være en korrelasjon mellom inflammasjon (lavgradert betennelse) i mage-tarm systemet og psykiatriske sykdommer. Han hadde i forbindelse med Lab1 sitt symposium i juni i fjor et foredrag om tarmbetennelse i psykiatri i relasjon til tarmflora og gluten og hvordan inflammasjon, miljø og kosthold påvirker mentale lidelser.

Han stilte blant annet spørsmålet ‒ Hvilken betydning har eksterne miljøpåvirkninger som kosthold og infeksjoner på psykiske lidelser? Dette kan påvirke fordøyelseskanalen og Yolken mener det er en tydelig forbindelse mellom tarmkanalen og hjernen.

Han stiller flere interessante spørsmål. ‒ Hvorfor får noen mennesker disse psykiatriske lidelsene? Genetikk kan ikke forklare alt. ‒ Hva skjer med de som er genetisk predisponert? Hvorfor får noen disse sykdommer og andre ikke?

Han kunne i foredraget fortelle at pasienter med psykiatriske sykdommer har en endret tarmflora sammenlignet med friske. Videre viste han til studier som tyder på at tilskudd med probiotika (gunstige tarmbakterier) kan forebygge tilbakefall hos pasienter innlagt på sykehus med mani. Flere studier med probiotika i forbindelse med behandling og forebygging av psykiatriske tilstander pågår. Blant annet forskes det på hvordan diett og probiotika påvirker tarmfloraen hos maniske personer. Yolken kom også inn på andre mulige og lovende behandlingsmetoder ved psykiatriske lidelser som prebiotika (stoffer som stimulerer vekst av gunstige bakterier i tarmen), eliminasjonsdietter (primært fokus på gluten og melkeprotein) og fekal transplantasjon (overføring av avføring fra friske personer til syke enten med koloskop eller gastroskop). I tillegg mener han at det er viktig å ha fokus på unødvendig bruk av antibiotika siden studier viser at det hos noen kan øke risikoen for å utvikle psykiatriske sykdommer.

Hans foredrag vakte oppsikt og interesse hos flere psykiatere som var til stede på symposiet. Yolken hadde dagen før Lab1 Symposium holdt foredrag om de samme temaene ved Haukeland Sykehus for over 100 deltakere, primært helsepersonell fra psykiatriske avdelinger.

Professor Robert Yolken arbeider ved Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, USA. Han er utdannet lege fra Harvard Medical School og som forsker har han publisert et imponerende antall forskningsartikler og holder foredrag over hele verden.