Innlegget er sendt inn til TV-Helse. Forfatter ønsker å være anonym.

(FOTO: AdobeStock)

Jeg har i en del år levd godt med et høyt kolesterolnivå, med et totalkolesterol som ligger på +/-9. Det samme har mine foreldre og mine søsken. I slekten er det vanlig med høyt kolesterolnivå og etter en liten ringerunde til mine kusiner og fettere fikk jeg bekreftet dette. Fastlegen foreslo derfor at jeg skulle DNA-testes for familiær hyperkolesterolemi. Testen var negativ. Jeg har ikke familiær hyperkolesterolemi, men likevel arvelig høyt kolesterol. Fastlegen synes derfor jeg burde starte med kolesterolsenkende medisin (statiner) for å forebygge hjerte og karsykdom. Det finnes imidlertid flere risikofaktorer for hjerte og karsykdom. Blant annet overvekt, høy alder, røyking, høyt blodtrykk, hjertesykdom i nær slekt og avvikende hjerterytme. Jeg ble derfor også sjekket for det siste med elektrokardiografi (EKG), som viste seg å være helt normalt. Ergo hadde jeg kun én av flere risikofaktorer for å få hjertesykdom.

Spørsmålet jeg stilte meg var derfor: Hva ville jeg oppnå helsemessig ved å starte på kolesterolsenkende medisiner? Jeg var skeptisk til å starte med medikamenter som skulle brukes livet ut for å oppnå noe jeg ikke helt kunne se den nytten av. Lommelegen skriver at «de vanligste bivirkningene ved bruk av statiner er mageplager som for eksempel forstoppelse, kvalme, magesmerter og luft i magen. Hodepine, muskelsmerter og utslett kan også forekomme. Søvnproblemer er også en annen bivirkning av statiner» I følge diverse annen litteratur på området så kan det følge med flere bivirkninger av en art som gjorde meg veldig skeptisk til å bruke dette. Som for eksempel hukommelsestap, diabetes, muskelsmerter, grå stær, akutt nyresvikt og mentale og neurologiske problemer.

Utfra det jeg har lest så er det ikke kolesterolet i seg selv som utgjør en risikofaktor, men om det er plakk i årene! Jeg synes derfor det var mer interessant å finne ut om jeg hadde plakk i årene for så å ta en ny vurdering av om statiner var hensiktsmessig for meg og ville gi meg en helsegevinst. Jeg fikk derfor en henvisning til sykehus for å ta en ultralyd av halspulsåren. Denne undersøkelsen kunne avdekke om jeg hadde plakk i årene eller ikke.

Det var imidlertid lang ventetid for å få gjort undesøkelsen på sykehus, og i mellomtiden fikk jeg vite at familiens helseforsikring dekket en slik undersøkelse på privat klinikk. Jeg fikk derfor raskt time der og ble møtt av en kardiolog som skulle foreta undersøkelsen. Det første hun sier til meg er «dette kolesterolet hadde ikke jeg turt å gå rundt med» Ja, ja tenkte jeg det var jo litt av en skremmende åpningsreplikk. Undersøkelsen var grundig, (ultralyd av begge halspulsårene, hjertet, EKG (igjen) og AKG). Etter en times grundig sjekk var resultatet at hun kunne se en antydning til ørlite plakk i halspulsåren.

Jeg ble ikke skremt av det hun fant, nærmere lettet over at det ikke så ut til å utgjøre noen helsemessig risiko for at blodårene skulle fylles med plakk og utgjøre en fare for hjerteinfarkt. Så kom sjokket! Hun ville likevel at jeg skulle starte med statiner. Hvorfor det? spurte jeg. Når jeg har minimalt med plakk og det ser ikke ut til at det er noen sammenheng med mitt høye kolesterol og plakk i årene. – Forebyggende, svarte hun, og minimalt med bivirkninger. Det var ikke noe å tenke på, understreket hun. Jeg sa jeg kunne få medisin av min fastlege hvis jeg ønsket det, men hun stod på sitt, skrev ut resepten og anbefalte meg å hente den på apoteket før jeg gikk hjem. Jeg sa det var nok unødvendig, men hun tok meg i armen i det jeg skulle forlate legekontoret og sa «stol på meg». Jeg ble litt forfjamset og hele seansen hos kardiologen ga meg blandende følelser. Jeg hadde så å si ikke plakk i årene og ingen andre risikofaktorer, men statiner skulle jeg ta! Dette var bare ikke logisk for meg.

I løpet av konsultasjonen kom legen også inn på kosthold og lurte på hva jeg spiste. Hun ba meg bytte ut smør med lett-margarin og passe meg for mettet fett generelt på grunn av mitt høye kolesterol, noe jeg fant helt uaktuelt da det ikke er funnet noe sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom ifølge artikler i flere kilder, blant annet forskning.no og Norsk Helseinformatikk. Jeg løste ikke inn resepten, da jeg ikke var overbevist om at det hadde noen hensikt. Noen uker senere fikk jeg innkalling til den samme undersøkelsen på sykehuset. Jeg var i tvil, men valgte å benytte timen da jeg tenkte det kunne være interessant å få en «second opinion».

Jeg var meget spent på hva legen på sykehuset ville si om funn etter ultralydundersøkelsen. Jo, hun så ørlite plakk, men ville ikke anbefale meg å starte på kolesterolsenkende medikamenter. Wow, den kom kjapt og var en velkommen konklusjon! Hun så ingen fordeler for meg ved å starte på et livslangt medikamentbruk på grunnlag av det hun fant siden jeg ikke hadde noen av de andre risikofaktorene. Så da ble jeg glad og kunne kjøre hjem med et smil om munnen i visshet om at min magefølelse viste meg vei.

Myter om kolesterol

Kolesterolverdier: høyere dødelighet under 5