9. juni arrangerte Lab1 symposium i Oslo med temaet tarmflora og mat. Blant ekspertene og foredragsholderne innenfor dette tema var professor Robert Yolken ved Johns Hopkins Hospital  i USA, Han er ledende innen forskning på psykiske lidelser, som blant annet schizofreni og autisme.

(norske undertekster velges i avspilleren, saken fortsetter under)

Forskningen til professor Robert Yolken er rettet mot forholdet mellom mage-tarm og hjernen. Det finnes selvsagt genetiske årsaker, mener Yolken, men viser også til tilfeller med eneggede tvillinger hvor den ene kan vise symptomer og den andre ikke. – Fokuset vårt er å se på de ytre påvirkningene som betennelser i tarmsystemet, spesielt som følge av kosthold, sier Yolken  Med nye innfallsvinkler til forholdet mellom mage-tarm og hjernen,  håper vi å forstå årsaken til mange psykiske lidelser, hvor personene deler mye genetikk.

– LES OGSÅ: Kan schizofreni knyttes til glutenallergi?

Målet med forskingen til Yolken er å behandle psykiske lidelser, før de har utviklet seg for langt.  – Mange av medisinene brukt idag er rettet mot hjernenog har mye bivirkninger, forteller Yolken. Alternative medisiner er fremdeles på eksperimentstadiet. Yolken mener det er mye rom for forbedring når det gjelder medisiner for å behandle mage-tarm i stedet for hjernen.

– LES OGSÅ: Dette er grunnen til at vi ikke tåler gluten

Dr. Yolken mottok sin doktorand fra Harvard Medical School og fullførte praksis ved Yale New Haven Hospital. Han studerte også ved National Institutes of Health før han begynte på Hopkins fakultet i 1979. Han er forfatter eller medforfatter av mer enn 250 vitenskapelige artikler og håndboken Manual of Clinical Microbiology and Beasts of the Earth. Klikk her for å se publikasjoner!

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.