Først publisert 23. september 2017

Lege Per Farup ønsker seg bedre diagnoseverktøy og biologiske markører for å identifisere denne sykdomstilstanden. Tv-Helse møtte Farup under Lab1 sitt symposium om tarm og matintoleranser i 2017.

Per Farup er professor II ved enhet for anvendt klinisk forskning, fakultet for medisin og helsefag ved NTNU og forskningsrådgiver ved Sykehuset Innlandet HF – Gjøvik. Farup er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og har som forskningsfelt funksjonelle mage- og tarmlidelser. Han forsker på irritabel tarmsyndrom og har vært med å publisere et stort antall forskningsartikler.

I sitt foredrag stilte stilte Farup spørsmålet: «Hvordan kan vi stille en sikker diagnose og hjelpe pasienten?» De testene som blir brukt i dag, inkluderer:

• blodprøver
  • tarmfunksjon
  • hjernefunksjon (bildediagnostikk)
  • markører i avføring
  • tarmveggene
  • psykologiske symptomer.

Biomarkører brukes til diagnostikk, type, stadiuminndeling av sykdom, prognose og måling av behandlingseffekt.

LES OGSÅ: Kan man få allergiske reaksjoner i musklene?

Diagnosen irritabel tarmsyndrom baseres på typiske symptomer etter at andre sykdommer er utelukket. Dette er en bio-psyko-sosial lidelse med et mangfoldig sykdomsbilde. Årsaken er ukjent, og sykdomsprosessen er meget kompleks patofysiologi. Det er ikke én sykdom, men flere sykdommer med felles symptombilde. Derfor er det ønskelig med en biomarkør som kan bekrefte diagnosen. Selv om det har vært lagt ned et stort forskningsarbeid, har man i dag ingen biomarkør som egner seg for bruk i klinikker. Videre forskning vil forhåpentligvis komme fram til en kombinasjon av typiske symptomer og et begrenset antall biomarkører som kan brukes diagnostisk.

SE OGSÅ: Psykiatri er ikke bare psyke

De såkalte Roma IV-kriteriene (.pdf)  brukes i dag for diagnostikk av irritabel tarmsyndrom. Et kriterium er tilbakevendende magesmerter i gjennomsnitt en gang per uke siste tre måneder kombinert med to eller flere kriterier relatert til avføring, assosiert med endring i avføringshyppighet eller med endring av avføringens form.