Mageproblemer ved irritabel tarm (IBS) reduseres ved å ikke spise visse matvarrer viser forskning. Sean Bennet, legestudent med fokusområdet på IBS ved Universitetet i Gøteborg, var i Norge for å snakke om blant annet effekten FODMAP har til pasienter med IBS. Han var en av foredragsholderne ved Lab1 sitt symposium 9.juni.

1 av 5 har irritabel tarm med symptomer i forskjellig grad i den vestlige verden idag, ifølge Sean Bennet. Alt fra litt ubehag til store smerter så man blir sengeliggende. Ytre påvirkninger som stress og kosthold virker inn på hvordan man har det og FODMAP er en god styrepinne for å navigere seg gjennom landskap av oppblåste mager. Symptomer på irritabel tarm kan være magesmerter, diarè, forstoppelse, luft i magen og oppblåsthet.

– SE OGSÅ: Dårlig tarmflora har vesentlig betydning for psykiske lidelser

Hva er FODMAP?

FODMAP betegner bestemte sukkerarter som brytes ned ved gjæringen av mikrober i tykktarmen enn å suges opp i tynntarmen. FODMAP omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).Ved FODMAP redusert diett unngår man tungt fordøyelige karbohydrater slik at tykktarmen ikke overbelastes og gir symptomer. Det finnes mange lister på matvarer under FODMAP og her finner du listen til helsedirektoratet.

– LES OGSÅ: 3 av 10 har kroniske mage og tarmproblemer

Kilder:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.