Matallergi er en straksreaksjon i form av utslett eller hevelse i munnhulen eller andre steder som følge av at man har spist noe, sier lege i indremedisin Erik Hexeberg. Matintoleranser merker man ikke nødvendigvis med en gang, men symptomene kommer snikende over tid.

Idag er det en rekke verktøy disponibelt for leger for å finne ut om du har matallergi og/eller matintoleranser. Hexeberg sin erfaring med disse verktøyene hjelper han i tolkingne av prøvesvar til pasientene. Han ytrer likevel bekymring for at kunnskapen om hva potensielle allergi og intoleranse tester som kan gjennomføres hos fastlegen, ikke blir tolket på den riktige måten. – Alle verktøy har sine usikkerheter og krever at man har erfaring med å tolke de, sier Hexeberg.

Fremgangsmåten til Hexeberg er blant annet å bruke matintoleranse-tester for å finne reaksjon på for eksempel melkeproteinet kasein. Kasein viser seg å forårsake en rekke problemer for dem som er intolerante og knyttes til både betennelser i kroppen og autoimmune sykdommmer. – Melkeprotein kan til og med krysse blod-hjerne barriæren og kunne gi psykiske symptomer, påpeker Hexeberg.

SE OGSÅ: Proteinintoleranse kan gi autismelignende symptomer

Ikke i verktøykassa

– Fastlegene har normalt sett erfaring med å forholde seg til matallergier og ikke til matintoleranser fordi det er veldig få fastleger som bruker matintolleranse-tester som verktøy, sier Hexeberg. – De kan sjekke om du ha cøliaki, men hvis du ikke tåler gluten og det er en glutenintoleranse, så vil de ikke nødvendigvis ha den rette verktøykassen for å finne ut av dette, påpeker han.

Etter lang utredning i fastlege-systemet kan det resultere i friskmelding og klapp på skuldra ifølge Hexeberg. «Hvis det fortsatt er et problem så er det noe du må leve med» er beskjeden man får. – Har pasienten psykiske problemer så kan det tilbys litt lykkepiller eller litt valium. Det er det tilbudet du får i det offentlige helsevesenet, avslutter han.

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

2 KOMMENTARER

1. Hei. jeg vil så gjerne dele min historie.. For et halvt årstiden var vi på bup, der min datter tok en rekke tester, fordi min datter slet veldig med adferden sin, datt ut, huska ingenting etter en beskjed. Veldig impulsiv. Klarte ikke å sitte stille et sekund. Masete og impå sliten. Gikk rundt seg selv, fra den ene aktivitet til den andre raskt. Slo meg sa mye stygt til meg. Så tok ho iq tester der 97% scoret bedre enn henne. Å det der greide jeg alldri og godta så jeg begynte å lese meg opp for når legene sa ho er bare sån godta det, så tenkte jeg nei henne er ikke sån.. Så leste jeg boka til Berit Nordstrand der det står at gluten spiller en viktig rolle og at melke syre bakterier gjør så du får klarere hjerne, så var veldig frem og tilbake i bhg for å prøve meg frem, resultatene var helt sykt bra, så nå når henne begynnte på skolen så tenkte jeg nå er det alvor så vi kutta ut gluten helt, ho er totalt avhold så kjøpte jeg melke syre bakterier med ekstra mange bakterie stammer.. Var på foreldre samtale på tirsdag den 20 nov, trodde jeg skulle dette av stolen. De vil ha vekk ekstra undervisningen ho er best i klassen, får med seg allt å lærer raskt.. Ho er den jenta som er blitt mest populær… Jeg bare måpte. Var så utrolig glad.. Så på tide at lege åpner opp øya for hva gluten og melk kan gjøre mot et menneske… For meg og min fanilie er det ren gift..