Matallergi er en straksreaksjon i form av utslett eller hevelse i munnhulen eller andre steder som følge av at man har spist noe, sier lege i indremedisin Erik Hexeberg. Matintoleranser merker man ikke nødvendigvis med en gang, men symptomene kommer snikende over tid.

Idag er det en rekke verktøy disponibelt for leger for å finne ut om du har matallergi og/eller matintoleranser. Hexeberg sin erfaring med disse verktøyene hjelper han i tolkingne av prøvesvar til pasientene. Han ytrer likevel bekymring for at kunnskapen om hva potensielle allergi og intoleranse tester som kan gjennomføres hos fastlegen, ikke blir tolket på den riktige måten. – Alle verktøy har sine usikkerheter og krever at man har erfaring med å tolke de, sier Hexeberg.

Fremgangsmåten til Hexeberg er blant annet å bruke matintoleranse-tester for å finne reaksjon på for eksempel melkeproteinet kasein. Kasein viser seg å forårsake en rekke problemer for dem som er intolerante og knyttes til både betennelser i kroppen og autoimmune sykdommmer. – Melkeprotein kan til og med krysse blod-hjerne barriæren og kunne gi psykiske symptomer, påpeker Hexeberg.

SE OGSÅ: Proteinintoleranse kan gi autismelignende symptomer

Ikke i verktøykassa

– Fastlegene har normalt sett erfaring med å forholde seg til matallergier og ikke til matintoleranser fordi det er veldig få fastleger som bruker matintolleranse-tester som verktøy, sier Hexeberg. – De kan sjekke om du ha cøliaki, men hvis du ikke tåler gluten og det er en glutenintoleranse, så vil de ikke nødvendigvis ha den rette verktøykassen for å finne ut av dette, påpeker han.

Etter lang utredning i fastlege-systemet kan det resultere i friskmelding og klapp på skuldra ifølge Hexeberg. «Hvis det fortsatt er et problem så er det noe du må leve med» er beskjeden man får. – Har pasienten psykiske problemer så kan det tilbys litt lykkepiller eller litt valium. Det er det tilbudet du får i det offentlige helsevesenet, avslutter han.

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.