Vondt i hodet etter at du har tatt en pille for nettopp hodepine?  Du kan ha medikament-overforbruks-hodepine (MOH) som rammer to prosent av befolkningen.  Typisk rammede er de som bruker reseptfrie smertedempere mer enn 15 dager i måneden, viser ny forskning.

1 -2 prosent av befolkningen lider av hodepine som skyldes at de bruker for mye smertestillende medisiner – spesielt Paracet og Ibux.   Både tilvenning og avvenning er problematisk for de rundt 100 000 nordmenn det angår.  Det er dessuten problematisk å fange opp de som bruker store mengder medisiner som Paracetamol og Ibuprofen for hodepine siden de kan kjøpes på bensinstasjoner og dagligvarebutikker uten resept.

Professor Christofer Lundqvist, overlege ved nevrologisk avdeling, Akershus universitetssykehus og hovedforskeren bak en ny studie, sier til Forskning.no at

det ikke er noe poeng i å merke denne pasientgruppen «avhengig».   – En del miljøer vil helst unngå dette stempelet for å unngå å stigmatisere, men hvis åpenhet rundt avhengigheten hjelper med å finne fram til en konstruktiv behandling er gevinsten så stor at vi ikke kan la det være, sier professoren som jobber med de som har størst problemer med medikamentoverforbrukshodepine (MOH).

Professoren sier til nettstedet at veldig mange etter en tid mister kontrollen over medikamentene de bruker for hodepine. De tar piller for å forebygge hodepine eller de tar for mye piller når de har hodepine.  Dersom man tar medikamenter mer enn 15 dager i måneden, kan hodepinen bli forverret istedenfor forbedret. De har da pådratt seg MOH.

Avhengighet

I en studie deltok 60 pasienter med diagnosen MOH.  I tillegg deltok 15 pasienter med kronisk hodepine uten overforbruk av medisiner, samt 25 friske kontrollpersoner.

Forskerne fant ut at halvparten av pasientene med MOH var avhengige av medisinene de tok.

– Vi fant at rundt 50 prosent led av avhengighet og at 62 prosent av MOH-pasientene brukte vanlige smertestillende som Ibux og Paracet, mens 38 prosent brukte opiater og kodein, opplyser Lundqvist og legger til at de som brukte de sterke og reseptbelagte medikamentene, scoret høyere på avhengighet.

Det er overforbruk av «de vanlige smertestillende» som er problemet for de fleste MOH-pasientene, men de er ikke nødvendigvis fysisk avhengige. De får ikke abstinenser om de slutter med pillene, men opplever en «euforisk belønning» når de blir bedre av hodepinen med Paracet. Denne belønningen skaper avhengighet.

Brief intervention

En tidligere studie fra samme forskergruppe har sett på hvordan man kan hjelpe disse pasientene som gjennom sin fastlege ble behandlet etter modellen, Brief Intervention.  Prinsippene er den samme som ved alkohol- eller narkotikaavhengighet.

Fastlegen stilte fem spørsmål om medikamentbruk til pasientene for å avdekke et mulig avhengighetsproblem.  Når dette var klarlagt, forklarte legen for pasienten at medikamentene mot hodepine var årsaken til nettopp hodepinen.  Ca 70 prosent valgte å slutte da de forstod sammenhengen.

Stigmatiserende

Professor Knut Hagen ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs hospital har forståelse for at det oppleves stigmatiserende å bli stemplet som avhengig.

– Disse pasientene føler seg ikke som narkomane, og vil ikke ønske å få stempelet avhengig. Det er viktig at vi bygger opp en god allianse med pasienten, og ikke legger for mye vekt på avhengigheten, sier Hagen som er kjent med behandlingsprinsippene som fastlegene har brukt i den tidligere studien fra forskningsmiljøet.

– Hos oss må pasientene føre hodepinedagbok. Mange blir forskrekket når de ser hvor mye smertestillende de bruker. Vi klarer å hjelpe rundt tre av fire pasienter som henvender seg til oss, sier Hagen til Forskning.no

I dag jobber kompetansetjenesten for at flere fastleger skal bruke kartleggingsverktøyet Brief intervention.

Dette er MOH  –  Medikament-overforbruks-hodepine

• Kronisk hodepine knyttet til langvarig bruk av smertestillende medikamenter
  • Kjernesymptomet er at den allerede eksisterende hodepine forverres på grunn av overforbruket av smertestillende
  • MOH rammer én til to prosent av befolkningen
  • Bruk av milde smertestillende som Paracet eller Ibux mer enn 15 dager i måneden kan føre til MOH
  • Bruk av smertestillende som opiater eller kombinasjonsmedikamenter mer enn 10 dager i måneden kan utløse MOH

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.