Savner bevis for at kreftmedisiner øker livskvalitet eller overlevelse for kreftpasienter

0
438

En studie publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) viser at kreftmedisiner veldig sjelden forlenger eller forbedrer livet til kreftpasienter. Forskere etterlyser bevis for hvilken effekt kreftmedisiner har før det blir godkjent av myndighetene.

Forskerne har studert kreftmedisin som har vært på markedet i fem år (2009-2013), og fant at bare 11 av de 68 stoffene som allerede er godkjent av European Medicines Agency (EMA) kunne vise en merkbar forbedring for pasientene. Men selv i de tilfeller at medisin kan øke sjansene for å overleve var effekten generelt veldig liten. De kunne bare øke livskvaliteten i 10% av tilfellene.

«Studien, som så på klinisk behandling relatert til kreftlegemidler avslørte følgende. På det tidspunktet behandlingen ble tilgjengelig fantes det ikke noe konkluderende bevis for at disse medisinene forbedret overlevelse i nesten to tredjedeler av situasjonene legemidlene ble brukt» – The Guardian

Tomas Salmonson, direktør for Det europeiske legemiddelkontors vitenskapelige komité, CHMP, forsvarer seg. Han hevder at forfatterne bak studien legger vekt på at de eneste relevante mål på medisinsk effekt er overlevelse og livskvalitet. Salmonson mener at det ikke bare er disse to målene som er klinisk relevant.

Salmonson sier: «Man skal ikke lese resultatene av studien, som at kreftbehandling ikke har effekt på om pasienten dør eller ikke, men at det ikke er bevist effekt på død.» «Antall godkjente legemidler ville definitivt reduseres hvis kravet er at alle skal ha effekt på overlevelse» – ​​ LäkemedelsVärlden

SE OGSÅ: Kreftgåten er løst

Effektive kreftmedisiner fra Big Pharma er et globalt problem
kreftmedisiner
Vinay Prasad – pressfoto

Problemet med medisiner som gir liten eller ingen effekt er den samme overalt, ifølge Dr. Vinay Prasad som er «assisterende professor» på «Oregon Health and Sciences University.» Han hevder at det bare er fornuftig å utsette pasienter for giftige stoffer hvis det er en rimelig mulighet for å øke sjansene for overlevelse eller helseforbedring.

«Kostnaden og toksisitet av kreftlegemidler betyr at vi har en forpliktelse til å eksponere pasienten for kreftbehandling bare når de med rimelighet kan forvente en forbedring i overlevelse eller livskvalitet.» – Vinay Prasad.

Prasad sier at de fleste kreftlegemidler er godkjent basert på sviktende grunnlag og mange av disse stoffene koster rundt 800 000 per år for behandling av en pasient. Han mener også at regelverket ikke følges og må gjennomgå alvorlige endringer.

Sammendrag av studien finner du her: Report reveals most cancer drugs entered market without evidence of benefit on survival or quality of life

Tekst: Torbjörn Sasserson – Studie: Saknas bevis för att cancerläkemedel förlänger eller förbättrar livet för patienter  Oversettelse av: Birthe Storaker