Det vakte enorm oppsikt, da danske forskere fra Syddansk Universitet i desember i fjor publiserte en studie som viste at en hyppig brukt vanndrivende medisin ved forhøyet blodtrykk, øker risikoen for basalcellekreft og platecellekreft.  Nå endrer EU legemiddelenhet pakningsvedlegget.

Over 258 000 dansker bruker legemidler som inneholder virkestoffet hydrochlorthiazid. Den danske Sundhedsstyrelsen gikk derfor nylig ut med en oppfordring i pressemelding om at pasientene snakker med legen når resept skal fornyes.

Ifølge studien viser det seg at omkring hvert tiende tilfelle av platecellekreft i huden kunne vært unngått om ikke pasientene hadde fått blodtrykksmedisinen.  Det tilsvarer omkring 250 krefttilfeller per år.  Nå har det europeiske legemiddelverket, EMA, gjennomgått studien og konkluderer med at lengre tids bruk av legemiddelet hydrochlorthiazid, øker risikoen for to kreftformer.

Den økte risikoen skyldes at hydrochlorthiazid øker lysømfintligheten i huden ved lengre tids bruk.   Det skriver den danske Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen i sine pressemeldinger i dag.  Begge understreker nøye at ingen må stoppe blodtrykksbehandlingen uten å konferere med sin lege.   Et behandlingskrevende blodtrykk er en farligere tilstand enn de to kreftformene man risikerer.

-Be om en annen medisin neste gang du skal til legen, oppfordrer de danske helsemyndighetene i pressemeldingen.

Ikke farlig, men…

Det er særlig risikoen plateepitelcellekreft som øker med bruk av medisinen.  Den er i de fleste tilfeller ufarlig «bare den oppdages i tide», opplyser Sundhedsstyrelsen.

Har du lagt merke til hudforandringer, for eksempel en hvitaktig knute eller et sår som ikke vil gro eller tidligere har hatt hudkreft og behandles med hydrochlorthiazid, kan det være en god idé å bestille tid hos legen, skriver farmasøyt, Simon Tarp, fra Sundhedsstyrelsen i pressemeldingen.

Endrer pakningsvedlegget

Det danske Legemiddelverket opplyser at det for framtiden vil komme advarsler i pakningsvedlegget til legemidler som inneholder hydrochlorthiazid:

• Sjekk huden regelmessig og oppsøk lege om du oppdager mistenkelige hudforandringer eller sår i huden.
  • Begrens eksponering for sollys og UV-stråler og bruk passende beskyttelse, når du oppholder deg i solen
  • At det for pasienter som tidligere har hatt basalcellekreft og platecellekreft, kan være relevant å overveie å skifte til en annen type medisin.

Ifølge EMA er ikke funnet økt risiko for ondartet føflekk-kreft, selv om de danske forskerne også fant en indikasjon på en slik sammenheng i en etterfølgende studie.

Bruker du disse legemidlene?

Den danske Sundhedsstyrelsen har laget en liste over alle legemidler som inneholder hydrochlorthiazid. Er du i tvil om din medisin inneholder virkestoffet, kan du kontakte apoteket.

• Amilco®, komb.OBA
  • Valsartan/hydroklortiazid ’Jubilant’, komb.Jubilant
  • Valsartore Comp, komb.STADA Nordic
  • Zok-Zid®, komb.Pfizer

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.