Er fremtidens kreftbehandling i fare?

0
167

I Norge oppdages over 30.000 nye krefttilfeller hvert år. Kreftforeningen er nå bekymret for at antibiotikaresistente bakterier vil endre dette i fremtiden.

Standardbehandling for kreft idag er cellegift eller stråling, i noen tilfeller også operasjon. I behandlingen blir immunforsvaret til kreftpasienten svekket og fare for infeksjon oppstår raskt. Man er i dagens behandlingsform nødt til å støtte seg til ett av vår tids største revolusjon innen medisin, antibiotika.

Problemet viser seg nå å være en økende resistens mot antibiotika (AMR). På Kreftforeningens youtube kanal ble det nylig publisert en en kampanje for å bekjempe AMR hvor blant andre helseminister Bent Høie er med. Se videoen her!

– SE OGSÅ: Kreftgåten er løst

Én vil dø hvert 3 sekund

I Kreftforeningens blogginnlegg anslås det at antall dødsfall relatert til antibiotikaresistens (AMR) vil øke til 10 millioner i år 2050 på verdensbasis.å . I blogginnlegget står det:

– Dermed settes kreftbehandlingen flere tiår tilbake i tid. For den enkelte pasient vil dette bety høyere dødelighet, vanskeligere og dyrere behandling og flere bivirkninger og senskader. Flere diagnose- og behandlingsmuligheter vil rett og slett forsvinne.

‒ Det er en økende trend de siste tiårene av antibiotika resistens og kreftpasienter vil bli først rammet av dette, sier professor ved UiO Dag Berild i denne saken på vg.no.

Vil vi med dette falle tilbake til en steinaldertid når det kommer til kreftbehandling, eller burde vi kanskje gå lenger tilbake i tid for å se etter en løsning?

2500 års behandlingmetode

I Kina behandles kreft med både vestlig og tradisjonell kinesisk medisin(TCM). Ved Gaung’anmen Hospital i Beijing brukes TCM for å styrke helsen til kreftpasienter i behandling med blant annet cellegift. Forsker og lege Dr. Peiwen Li har gjennom sitt arbeid dokumentert effekten av kombinasjonsbehndlingen, hvor man har sett at kreftsvulster krymper eller forsvinner i større grad hos kreftpasienter. ‒ Dette er standard praksis her i Kina, sier han til TV-Helse. – I noen tilfeller bruker vi også bare TCM i behandlingen, sier han videre.  Med eget forskningssenter på avdelingen er arbeidet til Dr. Li et av de mest annerkjente i Kina idag.

– SE OGSÅ: Kreftbehandling med urtemedisin bedrer livskvaliteten

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.