Flåtten får mye oppmerksomhet om våren, sommeren og høsten, da den er en smittespreder av blant annet Borrelia. Den norske skogsflåtten kan også å ha med TBE som er et alvorlig virus for dem som blir smittet.

De fleste norske leger/sykehus undersøker stort sett bare om pasienten har Borrelia bakterien, mens Lab 1 i Sandvika tester også for mange andre mikrober flåtten kan ha med seg.

Dag Tveiten

Dag Tveiten, laboratoriesjef ved Lab 1, sier at det ikke er noe forskjell på testen som tas hos dem og i det offentlige helsevesen, men at testen på Lab 1 sjekker flere mikrober i samme testen. – Ved flåttbitt i dag sjekker man stort sett bare etter borrelia, sier Tveiten. Han påpeker også viktigheten av tolkningen av prøvesvarene som må sees i sammenheng med symptomatologi og sykdomshistorikk. – ett laboratoriesvar alene er ikke nok, sier han.

Tidligere har det bare vært deler av Norge (kystnære områder på Sørlandet) som har hatt risiko for flåttbårne sykdommer. Pga klimaendringer, tyder data på at flåtten brer om seg i Norge og man har funnet flått langt nord, lengre inn og høyere opp i Norge. Dette medfører økt risiko for flåttbårne sykdommer i Norge, og det er viktig å kjenne igjen symptomer, samt ta riktig tester på riktig tidspunkt.

Flåttvett.no beskriver symtpomene på TBE:

«Symptomene på TBE er først noen dager med influensaliknende symptomer. Etter noen feberfrie dager vil omtrent én av tre utvikle alvorlig hjernebetennelse som kan gi følgeskader og varig mén.»

Lab 1 har samlet et komplett panel som tester for antistoffer mot de mest vanlige mikrobene som kan overføres via flått- og insektbitt. Dette panelet inneholder antistoffer mot mikrobene Borrelia, Anaplasma (Ehrlichia), Bartonella, Babesia, Rickettsia og Francisella. Borrelia undersøkes ved hjelp av teknikken Western Blot/Immunoblot. Dette er undersøkelsen som brukes som bekreftelse for borreliainfeksjoner.

LES OGSÅ: Han er et mørketall

Etterfølger av flåttbitt

Det er en utfordring for dem som har fått ettersykdommer og plager på grunn av flåttbitt. Og det er ulike meninger blant ekspertene om årsakene til det. De som mener at du ikke blir bra på grunn av at du har en pågående infeksjon, og de som mener at det skyldes en overreaksjon i immunforsvaret etter en infeksjon. Etter det TV-HELSE har fått opplyst heller mange utenlandske behandlere/hospitaler mot langvarig antibiotikakurer og med mange forskjellige typer antibiotika.

Tveiten på Lab 1 tror dette har sammenheng med at immunforsvaret har blitt kraftig påvirket og ført til en betennelse i kroppen. Dette er en reaksjon på en infeksjon fra for eksempel flått. – Det kan være like ubehagelig som å ha en aktiv infeksjon i kroppen, sier Tveiten. – Da vil ikke antibiotika hjelpe da det ikke er bakterier lenger, men en betennelse i kroppen, avslutter han. Han legger til at antibiotika også har en smertelindrende effekt, slik at det i tilfeller som nevnt vil gi inntrykk av en forbedring i kroppen.

LES OGSÅ: Hvitløk og eteriske planteoljer reduserer risiko for flåttbitt

Kilder:

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.