C-vitamin, effektiv behandling mot blodforgiftning

0
685

Sepsis, blodforgiftning, er dødsårsak til et ukjent antall nordmenn hvert år. Men det er vanskelig å finne en oversikt over hvor mange som har dødd av sepsis de siste årene. Ifølge NRK får opp mot 12 000 nordmenn hvert år sepsis på sykehus.

Sepsis er en alvorlig sykdom og er årsak til 8-12 av 1000 sykehusopphold. Alvorlig sepsis innebærer høy dødelighet, i de verste tilfellene langt over 50 prosent. Behandlingen i Norge er hovedsakelig antibiotika. Dødeligheten øker dramatisk ved feil eller forsinket antibiotikabehandling.

Den amerikanske legen Paul Marik, på Sentara Norfolk General Hospital, i delstaten Virginia hadde hørt om noen tilfeller der C-vitamin så ut til å være redningen for personer med sepsis. Han besluttet å gi intravenøst C-vitamin for å hjelpe en pasient. Han blandet også inn litt vitamin B1 (tiamin), og kortison som undertrykker betennelse. Det var en siste utvei for kvinnen som led av septisk sjokk, den mest alvorlige tilstand av sepsis. Han visste det var trygt og at det ikke ville skade pasienten.

– I en så alvorlig situasjon må tenke litt utenfor boksen, bemerker Marik.

Paul Marik forteller den amerikanske offentlige radio NPR om hvordan han neste dag oppdaget at kvinnen hadde overlevd.

– Da jeg kom til sykehuset neste dag fikk jeg mitt livs sjokk.

To dager senere var hun frisk nok til å forlate sykehuset.

– SE OGSÅ: Høye doser C-vitamin har høy terapeutisk virkning

I de følgende dagene ble kombinasjonsbehandlingen benyttet på to pasienter til, som mest sannsynlig kom til å dø av sepsis. Begge gangene frisknet pasientene til. Dr. Marik og hans team vedtok raskt kombinasjonsbehandlingen med C-vitamin, B1 og kortison som standard praksis.

Paul Marik, mener han nå har utviklet en kur for den livstruende infeksjonen. Hans innovative gjennombruddsprosjekt lover å revolusjonere sepsisbehandling over hele verden.

Sammen med sine kolleger rapporterer Paul Mark at dødeligheten falt til åtte prosent for de som fikk vitaminbehandling sammenlignet med en kontrollgruppe av tidligere sepsis tilfeller som hadde en dødelighet på 40 prosent.

I sepsis begynner blodkar å lekke og oksygenmangel oppstår i kroppen og lemmene. Tidligere eksperimentelle studier viser at C- vitamin har en helbredende virkning på blodkarveggen. Det er derfor ikke helt ulogisk om dette fungerer, ifølge smittevernlege Adam Linder ved Lunds Universitet, som forsker på sepsis.

Men det som trengs nå er en stor internasjonal studie hvor mange sykehus deltar, og verken pasienten eller helsepersonell vet hvem som får den nye vitaminbehandlingen og hvilke pasienter som er behandlet i henhold til gjeldende praksis. – Men hvis det er så godt som disse foreløpige resultatene viser, ville det bety at vi plutselig har fått et veldig effektivt behandlingsalternativ til en av medisinens mest dødeligste tilstander, sier Adam Linder.

Referanse:

Marik PE, Khangoora V, Rivera R, Hooper MH, Catravas J, Hydrocortisone, Vitamin C and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock: A Retrospective Before- After Study, CHEST (2017), doi: 10.1016/j.chest.2016.11.036.

Linker: