I mai i fjor ble en eldre mann innlagt på Mount Sinai Hospital i New York for mageoperasjon. En blodprøve avslørte at han var infisert med soppen, Candida auris som sprer seg stille over hele kloden. Også til Norge.  Forskere hevder at soppen vil ta flere liv enn kreft innen 2050. Det finnes ingen kur.

Ifølge The New York Times, ble mannen lagt på isolat hvilket var en meget klok handling når en etter hvert innså hvilken smittebombe soppen er.  Da mannen døde etter 90 dager, fant de sopp overalt på isolatet.  Smitten var så omfattende at både gulvfliser og deler av taket måtte skiftes ut for å bli kvitt soppen.

– Absolutt alt slo ut som positivt på prøvene. Veggene, sengen, dørene, gardinene, telefonen, vasken, whiteboard-tavlen og pumpen, forteller sykehusdirektør Dr. Scott Lorin til avisen.

Faktisk ble det første tilfellet av gjærsoppen Candida auris påvist allerede i 2016 på et sykehus i Skien. Det andre tilfellet ble konstatert på et sykehus i Oslo i fjor.  I Norge har så langt ingen rutiner for meldeplikt. Legene har derfor ingen reell oversikt.

Smittevernoverlege, Egil Lingaas ved avdeling for smittevern ved Oslo Universitetssykehus sier til Aftenposten at det kan ha vært tilfeller de ikke vet noe om og innrømmer at han er bekymret. Han håper å unngå et utbrudd lik det i Storbritannia der 50 pasienter testet positivt på Candida auris på samme sykehus i løpet av 16 måneder. Halvparten fikk en infeksjon som i de fleste tilfeller ikke kunne behandles.

Soppen, Candida Auris, er like mystisk som den er dødelig. Etter at den ble oppdaget for første gang i Japan i 2009, har den vært innom Venezuela, India, Pakistan og Sør-Afrika. I fjor ble et sykehus i Spania rammet av den fryktede soppinfeksjonen.  Det samme med Storbritannia.  For kort tid siden ble soppen oppdaget i  New York, New Jersey og Illinois.  Amerikanske smittevernsmyndigheter var raskt ute med å legge soppen til på listen over infeksjoner og bakterier som anses som akutte trusler.  I løpet av kort tid er det påvist 587 smittetilfeller bare i USA.

Resistent mot medisiner

Candida auris er ekstremt utholdende mot antisoppmidler og lar seg ikke behandle med dagens metoder.  Utviklingen kan i verste fall sette all moderne medisin ut av spill.

I flere tiår har eksperter advart om at overforbruk av antibiotika vil bli resistente overfor bakterier.  Nå har den resistente soppen vist sitt uhyggelig ansikt.   Verden har fått et nytt skrekkscenario å forholde seg til.  Enkelt sagt; sopp, akkurat som bakterier, utvikler seg for å overleve moderne medisiner.

– Vi står overfor et enormt problem, sier professor Matthew Fisher ved Imperial College i London til New York Times.  Fisher er ekspert i soppepidemier, og er medforfatter i en nylig publisert vitenskapelig artikkel som handler om oppblomstringen av sopp.

– Vi er helt avhengige av å kunne behandle disse pasientene med soppdrepende behandling, sier Fisher.

Vil ta flere liv enn kreft

Candida auris er ikke dødelig for alle. Det er særlig dem som har et svakt immunsystem som er utsatt. Det gjelder premature, nyfødte, eldre, røykere, diabetikere og personer med autoimmune sykdommer og som bruker steroider for å holde utviklingen i sjakk.

Den britiske forskeren Jim O’Neill, har offentliggjort prognoser som viser at inntil ti millioner mennesker på verdensbasis, kan dø av infeksjoner fra bakterier, virus og sopp som ikke kan behandles allerede i 2050.  I praksis betyr det at denne dødsårsaken vil overstige de åtte millioner menneskene som dør av kreft. Rapporten er kritisert for å være svartmalende og som ikke tar hensyn til eventuelle nye behandlingsmetoder og midler som kan komme.  Men fakta viser at i USA blir to millioner hvert år angrepet av en resistent bakterie, hvorav omtrent for 162 000 vil ha en dødelig utgang.   På verdensbasis  regner forskere med at 700.000 personer dør hvert år av en infeksjon som ikke lar seg behandle med dagens medisiner.

Norsk alarm

ECDC, Europeisk senter for forebygging og kontroll, publiserte den 20. desember i 2017 en Rapid Risk Assessment om Candida auris i helsetjenesten. Dette er en Candida som man har sett mye mer av de siste årene i alle deler av verden og vi har allerede sett utbrudd på sykehus i både Storbritannia og Spania. Dette er enda mer bekymringsfullt siden C. auris har potensiale for å utvikle resistens mot alle typer antibiokotika. Dette er fortsatt ikke et problem ved norske sykehus, men er vi trygge eller er dette «the calm before the storm»?

-Vi må passe på hele tiden, og må bruke mer og mer ressurser på å forhindre smitte. Her i landet forsøker vi å redusere bruken av antibiotika, men det spørs i hvilken grad det vil påvirke Candida auris, som i de fleste tilfeller kommer fra utlandet, sier smittevernoverlege Lingaas til Aftenposten.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.