Diabetesforbundet vil ha nytt teknologisk hjelpemiddel

0
378

Diabetes rammer idag omlag 245 000 nordmenn i forskjellig grad (folkehelseinstiuttet.no) og representerer et av de største markedene i legemiddelindustrien. Dette betyr at det finnes ulike tilbud på insulintyper og teknologiske hjelpemidler på markedet.

Et av disse hjelpemidlene er nå på fremmarsj, men vil tilgjengeligheten i Norge hindres avpolitisk uvilje? Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, etterlyser svar fra helsemyndighetene og helseminister Bent Høie, står det i denne saken på diabetes.no.  Metodevurderingen av flash glukosemålere viser små eller ingen forskjeller i livskvalitet og HbA1c og Allgot ønsker nå fortgang for å gjøre dette tilgjengelig for norske pasienter Konklusjonen i vurderingen var:

“Diabetes rammer også barn og ungdom,de som har omsorg for dem, og gravide kvinner. Det er derfor behov for uavhengig forskning som inkluderer disse gruppene”

I våre naboland får alle som trenger det FGM (flash glukosemålere). I Sverige tok det riktignok 18 måneder før produktet var på refusjon. Etter en metodevurdering av en flash glukosemåler i Frankrike i 2016 konkluderte de med at alle med type-1 og 2 diabetes som brukte hurtigvirkende insulin burde ha tilgang på denne måleren, står det på diabetes.no. Diabetesforbundet ønsker blant annet å kunne tilby FGM-sensorene på refusjon slik at behandlingen blir likestilt og ikke forbeholdt de med god økonomi, forteller Bjørnar i dette intervjuet i God Morgen Norge på tv2.no. FGM-sensorene vil ikke koste mer enn andre blodsukkerapparatgjør i dag, som nå koster diabetespasienter rundt 800 kr pr 1.4 dag.

– LES OGSÅ: Odin har diabetes og behandles med insulin

– Det er hemmelighold og mangel på brukerkunnskap og brukermedvirkning, sier Bjørnar Allgot. Jeg syns hele saken stinker av mangel på politisk vilje, sier han videre. Dette er en lang prosess som fremdeles pågår. Allgots bekymring er størst for barna, som blir hardest rammet.  De representerer den målgruppen som vil ha størst glede av måleren siden de da unngår å måtte stikke seg i fingeren for å måle blodsukkeret.

Hvordan fungerer FGM?

Med en liten sensor kan en flash glukosemåler måle blodsukkeret automatisk og kan rask skanne verdiene fra målerene som man har festet på armen. Noen målere kan kontinuerlig lagre data hele døgnet og er godt tilpasset et aktivt liv. Fordi den eliminerer stikk i fingeren er det stort et stort ønske fra Diabetsforbundet om å ta i bruk denne måleren også i Norge.

– LES BLOGG: Er diabetikere det nye supermennesket?

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.