Cannabis kan lindre demens, alzheimers, kreft, MS og tourettes

Det er i økende grad akseptert at cannabis kan anvendes for å behandle kroniske og alvorlige sykdommer. Svenske Illustrerad Vetenskap skriver i siste nummer om hvordan sykdommer som demens, Alzheimers, kreft, multippel sklerose og Tourettes syndrom kan behandles med cannabispreparater. Nå vil den farmasøytiske industrien utvikle nye medisiner.


Cannabisplanten omfatter de aktive ingredienser THC (tetrahydrocannabinol) og CBD(cannabidiol) i tillegg til omtrent hundre andre kjemiske stoffer. Forskjellen på disse to er at THC har psykoaktive egenskaper og CBD ikke. ‒ Nå ønsker vi i bransjen å syntetisere cannabisplantens helende egenskaper som THC-molekylet uten uønskede bivirkninger som psykose og overspising, skriver Illustrerad Vetenskap.

 

Cannabis kan lindre demens og Alzheimers

I henhold til en etablert oppfatning, utvikles demens og Alzheimers sykdom ved at proteinet beta-amyloid klumper seg sammen i cellene og danner plakk, som igjen fører til uopprettelig betennelse. Nye funn tyder på at betennelse i stedet er et resultat av infeksjon og at proteinets plakkdannelse ikke er årsaken.

Uansett hvilken teori man støtter seg til viser tester at THC kan helbrede hjernecellene til de som lider av Alzheimers og at når hjernecellene påvirkes av demens kan THC begynne å løse opp plakket samtidig som betennelsen i cellene trekker seg tilbake.

 

 – Les mer: Cannabinoids remove plaque-forming Alzheimer’s proteins from brain cells

 

Kreft

Kreftpasienter som får kjemoterapi lider ofte av kvalme og oppkast, cannabis lindrer disse bivirkningene. Illustrerad Vetenskap skriver at det ikke er nok vitenskapelig bevis for at stoffet THC har en direkte effekt på kreften selv, men oppfatningen endrer seg raskt i takt med flere og flere positive erfaringer med cannabis-behandling.
En tydelig effekt er at THC lindrer smerte og gir kreftpasienter appetitten tilbake. Det hjelper pasienter til å gjenvinne styrke og til å få i seg de nødvendige næringsstoffene slik at kroppens immunsystem bidrar til å bekjempe kreften

 

– Les mer: Narrative review of the safety and efficacy of marijuana for the treatment of commonly state-approved medical and psychiatric disorder

 

Illustrerad Vetenskap tror derfor at en kombinasjon av kjemoterapi og medisinsk cannabis kan være den mest effektive behandlingen for kreft.

 

Multippel sklerose (MS)

Mennesker rammet av MS lider av muskelstivhet, kramper og smerter når nervesystemet brytes ned. Sykdommen er i prinsippet ansett som kronisk og uhelbredelig av den etablerte medisin. Munnsprayen Sativex inneholder THC og cannabidiol og er et godkjent preparat. Sativex bremser MS utvikling, gir bedre bevegelighet og reduserer degradering av nerver.

Derfor er oppfatningen at Sativex kan fungere som et «sykdomsmodifiserende medikament.»

Les mer om medisinsk cannabis i Norge her.

 

– LES OGSÅ: Lite sol øker forekomsten av MS og diabetes?

 

 

Tekst: Torbjörn Sassersson («Cannabis kan lindra demens, cancer, MS och tourettes«) | Oversetting: Birthe Storaker