Arnhild Stokke ble brått syk i 2005. Hun var svimmel, hadde dårlig konsentrasjon og opplevde vekttap. Det resulterte i at hun ikke kunne jobbe eller gjøre hverdagslige ting.

Da Arnhild opplevde redusert funksjon gikk hun til fastlegen. Han vurderte dette som stressrelatert utbrenthet og depresjon.  De  vanlige prøvene hun tok viste ikke at noe var galt. Hun håpet å bli bedre hvis hun tok det med ro en periode. – Men jeg ble  ikke bedre, sier hun i intervju med TV-Helse.

(saken fortsetter under videoen)

Arnhild forteller at hennes kognitive evne på det verste var svært svekket. Hun snublet i ordene sine, klarte ikke formulere setninger og forstod ikke ting hun leste. I tillegg var hun blant annet konstant svimmel. – Jeg pleide å kalkulere hvor mange skritt det var til badet og hvor mange skritt det var til kjøkkenet.  Hvis jeg kunne spare ett eller to skritt så måtte jeg for all del velge den ruta fra der jeg lå, sier hun.

Arnhild fikk etterhvert mast seg til en henvisning til spesialister. De konkluderte med at hun antageligvis hadde lavt stoffskifte, rettere sagt Hashimotos, som er autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen. Hun startet da på medisinen Levaxin, men følte  ikke at det hjalp så mye, hun ble bare litt bedre. Legene konkluderte videre med at hun også hadde ME. – Jeg var veldig fortvilet når jeg fikk den diagnosen da jeg visste at det ikke finnes noe tilbud for behandling mot ME i det offentlige helsevesenet, sier hun. – Var jeg heldig kunne jeg bli bedre av meg selv, men i ifølge legene måtte jeg bare akseptere situasjonen jeg var kommet i, forsetter hun. Arnhild opplevde at helsevesenet ikke var interessert i å hjelpe henne.

– LES OGSÅ: 1 av 4 stoffskiftepasienter er underbehandlet

Når det offentlige ikke strekker til

I 2009 gikk Arnhild til en lege som praktiserte funksjonell medisin og så for første gang lys i tunnelen. . Funksjonell medisin praktiseres blant annet ved å gi pasienten de verktøyene og kunnskapen som gir dem muligheten  til å behandle seg selv. Hun fikk hjelp til å se sammenhengen og forstå hvorfor hun var blitt syk. Etter at hun startet med funksjonellmedisinsk behandling har hun merket stor bedring. Fremdeles har hun diagnosen Hashimotos, men er ikke lenger avhengig av stoffskiftemedisiner.

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.