I hver tredje husstand i Norge bor det et kjæledyr som trenger stell, omsorg, kjærlighet, tilsyn og oppmerksomhet på flere måter. Som oss, kan dyra bli syke og de kan også pådra seg typiske livsstilssykdommer som diabetes, fedme og problemer med ledd.

Veterinær og akupunktør Katrine Kirkhorn

Veterinær og akupunktør, Katrine Kirkhorn, er det nye tilskuddet i redaksjonen hos oss i TV-helse. Her vil hun sørge for å finne temaer som vil engasjere dyreeiere til å tenke at husets firbente venn trenger mer enn et klapp på hodet.
Katrine har jobbet som veterinær i snart 30 år og for 15 år siden utdannet hun seg som dyre-akupunktør.

-Jeg startet med akupunktur på dyr og fant fort ut at dette var noe jeg skulle drive med, men ikke bare på dyr. Dermed ble det 5 års studier ved Akupunkturhøyskolen i Oslo. Mens jeg studerte, tenkte jeg stadig oftere på at det egentlig ikke er så viktig om pasientene går på to eller fire bein. Tanken avløste handling og jeg startet en klinikk sammen med en venninne. I dag fordeler jeg tiden ganske så likt mellom å jobbe som veterinær og akupunktør, forteller Katrine som i de siste årene har rettet sin kompetanse mer mot tannhelse hos hester.

-Dette er et forsømt område innen dyrehelse og dessuten er det et spennende fagområde. Tidligere har jeg jobbet litt med alt innenfor veterinæryrket sik vi gjerne gjorde for en del år siden. Det være seg med hest, kaniner, hunder og katter til produksjonsdyr. I dag er ting mye mer spesialisert, men det hadde sin absolutte sjarme å starte arbeidsdagen med å klippe nebbet hos en undulat og avslutte dagen med å trå til som fødselshjelper hos ei hoppe!

Dyrehelse og menneskehelse går på noen måter litt i hverandre. Stadig oftere sees det livsstilssykdommer hos kjæledyra. Er eieren noe drøy rundt livet, er det ikke rent sjelden at Fido er det samme. Det betyr nødvendigvis ikke at Fido ikke får tiltrengt mosjon, men at eieren litt ofte løfter Fido opp i sofaen og ser på Netflix sammen mens de graver ut av hver sin godtepose! Alle vil være snille med dyrene og forer ofte med hjertet istedenfor med fornuften. En ekstra godbit i tide og utide, blir etter hvert like synlig hos en firbeint som tobeint. Dessuten er det ikke sånn at stakkars Fido ikke liker seg ute når det regner vannrett eller kuldegradene kryper på. Det er noe matfar og matmor liker å tro!

SE OGSÅ: Akupunktur på våre firbente venner

-Som med mennesker vil dårlig kosthold, lite mosjon og dårlig stell få konsekvenser. Hunden din kan utvikle diabetes, den kan bli overvektig som i sin tur fører til leddproblemer og andre sykdommer og problemer. Har du dyr, må du tenke dyrehelse på lik linje med egen helse, sier Katrine som vil sørge for at seere og lesere får innblikk i viktige, nyttige og gode temaer som angår kjæledegger på to og fire bein.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.