Tannstein er mer enn «bare» et tannproblem for hunden din. Ubehandlet over tid, kan hunden din rett og slett dø som en konsekvens av det du kanskje ikke alltid er så flink til å holde under oppsikt. Nemlig tannstein.

FOTO: TVHelse

Tannstein er et velkjent problem hos hund og særlig små hunder er veldig utsatt for å få det. Det har forskjellige årsaker. Hvis hunden er liten, står tennene veldig tett. Hunder har 42 tenner og de skal ha plass – enten det er en liten Havanese eller en Grand Danoir.

Arv kan også spille inn. Hunden kan arve dårlige tenner.  Fôr er også en annen årsak.  Mye fôring med bløt mat kan skade tennene til din firbente venn. Dette har vi mange eksempler på i klinikken.

-Er hundeiere rett og slett sløve hva gjelder tannhelse?

En del er flinke, men vi har fortsatt en vei å gå sier klinikkassistent, Sonja Fladaas ved Lier Dyreklinikk. – Mange har vokst opp med hund «fra gammelt av» og da var aldri tannstein et tema.  Dessuten tenker mange at så hunden gnager bein, ja da er vel alt i orden… ?

-For hundene har tannstein alltid vært et problem, men hvordan skal de formidlet dette til eierne? Det samme med betennelse i tannkjøttet.  Det er like smertefullt hos hunder som det er hos oss mennesker, men vi går til tannlegen når det blir uutholdelig.  Hunden må stole på en observant eier.

-Når starter dette problemet?

-Noen hunder har tannstein allerede fra 2 årsalder, men de fleste er gjerne 4-5 år når problemet kommer til syne og tannsteinen må fjernes.

– Hva om man lar dette bare skure og gå?

– Hvis du ikke kontrollerer tennene og slurver med tannpuss, vil det med tiden utvikle seg til  tannkjøttbetennelse. Så kommer plakket og tilslutt dannes det tannstein.

Ser du at tannkjøttet er rødt og hovent, MÅ du gjøre noe! Tannkjøttet trekker seg oppover mot røttene, bakterier kommer til og legger seg mellom tannen og tannkjøttet. Til slutt løsner tannen og faller ut. Det kan også oppstå smertefulle tannbyller i forkant av dette.

Tannverk

Hunden din kan ha tannverk, men den greier ikke å si i ifra.  Vi som jobber med dette kan oppdage ganske stygge tenner mens eieren ikke har merket noe på hunden.  Hunden er som sagt smart, og den finner løsninger selv ved tannverk.

-Har hunden vondt i en tann på høyre side, så tygger den på venstre og motsatt. Derfor merker ikke eieren noe, men vi ser dette gang på gang når vi skal fjerne tannstein. På den ene siden så har den mye tannstein, mens på motsatt side er det lite fordi da har den ikke brukt den vonde siden noe særlig.

– Kan hundeieren fjerne tannstein?

– Det er noe vi ikke anbefaler. Når man bruker en skrape på tanna, så er det fort gjort å ta med emaljen. Det er også fort gjort å skade tannkjøttet.  Tannstein setter seg også på innsiden av tannen, og der er det vanskelig å komme til uten riktig utstyr.

Det kan også være vanskelig eller umulig å oppdage tilstander som kun sees på røntgenbilder – som gjerne inngår i en tannbehandling i klinikk. Å fjerne tannstein krever riktig utstyr og kompetanse.  Når vi fjerner tannstein, bruker vi en utralydscaler med vann som fjerner tannsteinen slik at den går i oppløsning på en skånsom måte.  Behandlingen skjer i narkose og tar cirka halvannen time.

-Hvor ofte må tannstein fjernes?

-Noen hunder må til pers en til to ganger i året etter hvert som de blir eldre.

-Forebygging da?

-Tannpuss er supert! Gjerne en gang daglig. Ta kompisen med inn i din rutine på badet og puss ivei!  Du trenger ikke 30 «puss» oppe og nede. Noen sekunder på hver tann, så er mye gjort. Vi ser stor forskjell på de hundene som får godt tannstell hjemme og de som ikke får det.

Vær oppmerksom på at hunden din ikke skal ha tannkrem med fluor. Kjøp spesialtannkrem hos dyrlegen, så er du på den sikre siden.

-Hvis hunden går bananas og nekter tannpuss?

-Legg inn tannpuss i daglige gjøremål når du får en valp. Gjør den vant med at du ser inn i munnen, og venn den gradvis til pussingen. Det skal være kos og ikke tvang. Er hunden din 3-4 år og du plutselig kommer i tanker om at hunden også må ha god tannhelse, kan den være vanskelig å overtale fordi den ikke er vant til at noen steller tennene dens, men med tålmodighet, kos og godbiter så kommer du i mål.

Nytter ikke dette, finnes det enzymer du kan blande ut i drikkevannet dens som løser opp plakket. Det er ikke like effektivt som tannpuss, men det vil hjelpe noe. Dersom hunden din har lett for å få mye tannstein så anbefaler vi tørrfôr framfor bløt mat.

-Har «tannrenseproduktene» noen funksjon?

-Ja noe effekt har det, men sørg for at du kjøper produkter av god kvalitet fra enten dyreklinikk eller på dyrebutikk. Mange av produktene fra dagligvaren inneholder dessverre mye fett og det er ikke bra. Vær generelt restriktiv med godbiter og fôr fra dagligvaren.

Den stille død

At hunden kan dø av ubehandlede tannproblemer som ikke du engang merker noe til, har du kanskje ikke tenkt over. Begrepet «den stille død» er det som kommer til anvendelse, når tannproblemer har fått herje altfor lenge.  Bakterier fra munnen kan gå i blodbanen og til hjertet som til slutt stopper.

-Hos mennesker skjer det fra tid til annen at bakterier tenner i underkjeven finner vei til hjertet og medfører farlige tilstander.  Det samme hos hunder.  Vi kaller det den stille død fordi det kan skje plutselig og også blant unge dyr.

Konsekvensene kan i verste tilfelle medføre død, så ta dette problemet på alvor, råder klinikkassistent, Sonja Fladaas.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.