De sikre kjennetegnene på at Pus har fått den uhelbredelige katteaidsen, er at de hangler over tid, ikke responderer på behandling av infeksjoner med medisiner som skulle ha hjulpet eller sår som ikke vil gro som normalt. En sikker diagnose er det dog bare veterinærer som kan stille.

Katte aids er en sykdom forårsaket av FIV (Feline Immunodeficiency Virus), et virus som er beslektet med, men ikke det samme som, HIV. Katteaids er samme type sykdom som menneskeaids, men virusene er artsspesifikke, som vil si at det kun smitter mellom katter.

Inkubasjonsperioden, dvs den tiden det tar fra et Pus blir smittet til veterinærene kan se tegn til sykdom, er veldig lang, helt opp til 6 år. Ofte tar det lang tid før katteeierne reagerer fordi sykdomstegnene ikke er så tydelige, men har du en viril hannkatt på 5-6 år, som kommer hjem og bærer tydelig tegn på å ha vært i slåsskamp og deretter får infeksjoner og sår som ikke lar seg kurere med veterinærmedisin, er sjansen stor for at Pus har fått FIV.

-Ukastrerte hannkatter er mest utsatt siden de streifer rundt og sloss med nebb og klør til de blør – ikke minst under parringstiden. Det er også da smittefaren er størst. Den eneste måten å begrense smitte på, er å kastrere Pus – da helst i ung alder og før den begynner å reke rundt, opplyser veterinær, Oskar Karlsen, ved Vestfold Dyrehospital, avdeling Horten til TV-helse. Karlsen forteller at de ikke er sikre på hvor mange katter som har den uhelbredelige sykdommen i Vestfold fordi så få blir testet, men han regner med at viruset er ganske utbredt.

I Bergen har tusenvis av byens villkatter blitt testet og ut i fra resultatene, er FIV et virus som ser ut til å bre om seg i stor fart.

Den eneste måten å begrense denne sykdommen på, er å kastrere og sterilisere kattene.  Så lenge de ikke skal brukes i avl, bør dette gjøres når kattungen kommer i hus som en foranstaltning.  Spesielt når vi er klar over at viruset er på rask frammarsj. Det finnes ingen medisin som kan helbrede katten din for FIV.  Den vil trolig dø av sykdommen. En blodprøvetest kan avdekke om katten er smittet av FIV, sier veterinær Karlsen.

Du kan kontakte Vestfold Dyrehospital på: vestfolddyrehospital@hotmail.no

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.