Tekst av Randi Solstad – Først publisert 12 juni 2016

Nesten hver time får en nordmann blodpropp i leggen eller i lungene. Det er 7-8000 nye tilfeller hvert år, og rundt 20 tilfeller hver dag.

Hvem som helst kan rammes, og flere dør av blodpropp enn av bryst- og prostatakreft til sammen. Hver andre person som får en blodpropp i benet eller lungene har ingen tidligere sikker identifisert risiko.

Professor Per Morten Sandset (forskning.no – Foto: Birgit S. Kjelvik)

Til tross for at blodpropp er så vanlig, er kunnskapen om symptomer lav blant folk flest. Det gjør at mange søker hjelp for sent. Dødeligheten ved en ubehandlet propp i lungene er 30 prosent, mens den ved optimal behandling bare er 5 prosent. I følge professor Per Morten Sandset, ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet kan det å få behandling i tide utgjøre forskjellen mellom liv og død. Han forteller at mange ofte går hjemme i flere dager og tenker at de har fått muskelstrekk, lungebetennelse eller noe som går over.

Lav kunnskap om symptomer

Blodpropp oppstår når blodet i et blodkar koagulerer. Tromben kan enten blokkere blodkaret der den er dannet, for eksempel i beinet, eller vandre videre med blodstrømmen til andre steder i kroppen.

Dersom blodproppen føres med blodstrømmen og den møter en blodåre som blir for trang, vil den stoppe opp i denne åren. Blodproppen forhindrer da blodets flyt. Resultatet av dette kan være et hjerte- eller hjerneinfarkt.

I noen tilfeller kan en blodpropp følge blodstrømmen til lungene, hvor den kan tette igjen årer i lungekretsløpet. Denne tilstanden kalles en lungeembolisme.

– Symptomene kan være vage. Mange tror at de har fått en luftveisinfeksjon eller lungebetennelse fordi tungpustethet, hjertebank og smerter ved innpusting er noen av de vanligste symptomene, sier Sandset.

SE OGSÅ:C-vitamin i behandling

Kan ramme alle

Blodpropp kan ramme alle, men faktorer som røyking, overvekt, økende alder, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes øker risikoen. Arvelige faktorer, svangerskap, dårlig bevegelighet og bruk av hormonpreparatet østrogen kan også føre til blodpropp.

Normal fysisk aktivitet et av de vanligste rådene for å forebygge blodpropp. Så sitter du mye på jobb, beveg deg innimellom, ta pauser og gå en 30 minutters spasertur en gang om dagen.

Signalene du bør kjenne til ved blodpropp

Samleåre:
  • Smerter/ubehag/hevelse i ett ben eller i én arm som etter hvert blir rødlig eller blålig.

Lungene (lungeembolisme):

• Plutselige pustevansker og hjertebank.
  • Brystsmerter – særlig på innpust.
  • Kraftig hoste med blodig oppspytt uten årsak.

Pulsårer (arterier):

• Smerter i brystet eller venstre arm og pustevansker.
  • Uvanlig, kraftig eller langvarig hodepine eller migreneanfall.
  • Nedsatt syn eller dobbeltsyn
  • Svimmelhet og problemer med å snakke.
  • Plutselig, nedsatt bevegelighet i arm eller ben.
  • Nummenhet eller nedsatt følelse i en del av kroppen
  • Kraftige magesmerter

Kilder:

Verdens trombosesamfunn, Helsenytt, Pasienthåndboka, Norsk elektronisk legehåndbok og professor Per Morten Sandset

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.