Det skulle bare mangle at en lege ikke skulle kunne formidle at pasienten selv opplever å bli dårlig av å ha en smartmåler i huset, sier lege Geir Flatabø.

Ingen vitenskapelige bevis?

I teorien er Flatabø enig med Helsedirektoratet i at det ikke finnes noen gode studier som sier noe om at de nye smartmålerne kan gi helseskader. – En lege kan ikke på bakgrunn av vitenskapelige studier si noe om at symptomer en pasient har skyldes smartmålerne, påpeker han. Likevel mener han at leger så vel som  psykologer skal kunne ha mulighet til å formidle pasientens plager som kan komme fra elektromagnetisk stråling fra smartmålerne.

I mars kom Helsedirektoratet med melding om  at fastleger ikke kan skrive legeattest på at en pasients plager kan skyldes de nye smartmålerne. I meldingen står det:

«Fastleger skal ikke skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Det er ikke dokumentert sammenheng mellom helseplager og stråling fra slike målere»

Videre står det:

«dersom fastlegen skriver ut en attest som sier at pasienten har plager som skyldes en automatisk strømmåler, vil det være i strid med helsepersonelloven»

Dette har fått sterke reaksjoner fra blant andre de som opplever el-overfølsomhet og det har skapt enda mer debatt rundt smartmålerne. I debatten henviser likevel NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat) at de aksepterer legeattester for fritak mot installasjon av trådløse strømmålere. I NRK.no sin sak om Helsedirektorates melding til fastleger står det:

«Guro Grøtterud, sjef for seksjon for sluttbrukermarked i NVE, sier til NRK at de tenker at både fastleger og psykologer må gjøre de faglige vurderingene de mener er forsvarlige.

– Vi er nå godt over halvveis i utskiftingen av målerne. Det kan være uheldig å ikke akseptere et dokument vi hittil har akseptert, så vi har ingen planer om å endre praksis her, sier hun.» ​

Grøtterud fortsetter likevel å si til NRK:

«Blir det færre legeattester, blir det færre unntak»

Tar man ikke pasienters plager på alvor?

Man kan fort bli forvirret da leger ikke kan skrive legeattest for noe NVE krever for at personer ska  får fritak for installasjon av ny strømmåler. Jakob Linhave i Helsedirektorektoratet sier likevel at pasienter som kommer til sin fastlege med plager de mener skyldes elekromagnetisk stråling må taes på alvor fordi plagene til pasienten kan være reelle, selv om strålingen ikke nødvendigvis er årsaken.

Ønsker du fritak, fortvil ikke!

For noen kan det virke som fritak for installasjon av nye strømmålere blir en lengre hinderløype enn man skulle ønske. Men fortvil ikke. Samfunnsviter Einar flydal har en aktiv stemme i debatten, og formidler sine synspunkter blant annet gjennom sin blogg. Her sier han blant annet:

«Legeattester for fritak fra smartmåler er fortsatt fullt lovlig og rett»

Men påpeker også i innlegget sitt at:

«legene må passe på formuleringene for å unngå konflikt med Helsedirektoratet. Det er ikke vanskelig å få til:

En attest fra lege eller psykolog er fullt akseptabel hvis den sier at pasienten har gitt uttrykk for helseplager som han eller hun mener skyldes smartmåleren – eller skyldes elektromagnetiske felt fra andre kilder som gjør at han/hun frykter plager fra måleren.»

Flydal konkluderer med:

«Legen kommer da ikke i konflikt med NVEs og helsemyndighetenes ulike utspill og signaler om de skriver en slik attest, og de har ikke selv foretatt en vurdering. Legen har unnlatt å ta standpunkt til hva reaksjonene skyldes, og om slike reaksjoner faktisk kan ha mikrobølget stråling som årsak.»

Opplever du plager du tror kan knyttes til elektromagnetisk stråling oppfordrer TV-Helse deg å oppsøke lege.

Kilder:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.