Når prøvene er fine men du likevel føler deg syk

0
9464

Kriminolog, forfatter og tidligere politiker, Kjersti Ericsson stiller spørsmål ved diagnostikken i helsevesenet etter å ha opplevd å være syk uten at det  kom frem på prøvesvar. Hvor mye hensyn tas det til pasientens “vitneutsagn” om sin egen helse når prøvesvarene er «normale»?

Da Kjersti Ericsson ble syk og prøvesvarene ikke tilsa at det var noe galt begynte hun å stille spørsmål ved hvorvidt en pasients erfaringer om egen helse i samtale med lege, vektlegges i en eventuell diagnostisering. Se intervjuet med Kjersti Ericsson i videoen over hvor hun blant annet går inn på hvor i en utredning en pasients troverdighet kan være truet.

Prøvesvarene gjenspeiler ikke pasientens historie, så hvilken status bør den ha? Dette er spørsmål Ericsson sitter igjen med og funderer på etter egen sykdomserfaring.

“Legen på legevakten ble imidlertid ikke særlig klokere av det jeg som pasient kommuniserte. Pasientens fortelling ser ut til å være mest nyttig når symptombildet bringer legens tanker til en sykdom som vanligvis ytrer seg akkurat slik pasienten beskriver plagene sine,” skriver Ericsson på tidskrift.no.

Dette reflekterer en opplevelse som mange pasienter erfarer i situasjoner som dette. Troverdigheten til pasienten er sårbar mener Ericsson og skriver i innlegget at “Likevel hender det at pasienter erfarer legekonsultasjonen som en slags rettssak.”

SE OGSÅ: «Prøvesvarene ser fine ut»

Stoler leger mer på prøvesvarene enn på pasienten i en slik sitausjon? Kan dette komme av for dårlig tid til pasientene? Eller blir pasienten satt i vitneboksen mot seg selv i fare for å virke mer frisk enn det man egentlig er? Les mer om hennes tanker om dette fra hennes egen erfaring i innlegget “Når kroppen vitner mot deg” i tidskriftet.no

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.