Effektiv fjerning av uønskede bakterier og smittestoffer.

En av de største utfordringer for helsetjenesten i årene som kommer er smitte og antibiotikaresistens. Automatisert desinfeksjon av sykehusarealer er et viktig bidrag til økt pasient- og ansattsikkerhet.

Gründeren Bjørn Platou fikk så vidt berget den ene armen etter en hissig bakterieinfeksjon. Den erfaringen førte etterhvert til ideen om en automatisert desinfeksjonsløsning. Selskapet hans Decon-X utviklet i 2014 et system for helautomatisk desinfisering av rom, ved å fylle rommene med en sky av hydrogenperoksid (H2O2).

Sunnaas sykehus har det siste halve året gjennomført et prosjekt med systematisk testing av Decon-X helautomatiske desinfiseringsløsning av rom for pasienter med påvist smitte.  Løsningen skal forbedre kvaliteten på smittevernarbeidet. Prosjektet viste meget gode resultater og det første pasientrommet med en integrert og helautomatisk desinfeksjonløsning har offisielt blitt tatt i bruk.

Rommet desinfiserer seg selv. Systemet er en fastmontert løsning, med startpanel på utsiden av rommet. Når pasienten har forlatt rommet, går en sykepleier inn og gjør enkle forberedelser før desinfeksjonen som gjør at hydrogenperoksid-tåken slipper lett til.  Deretter er det bare å lukke rommet, bekrefte en sjekkliste på skjermen utenfor og sette i gang prosessen med et knappetrykk.  Resten skjer automatisk. Kjemien, elektronikken og en kompressor er plassert i naborommet. Derfra sendes hydrogenperoksiden ut gjennom dysene i pasientrommet. Sensorer måler framdriften underveis og maskinen slutter selv når jobben er gjort.

Pasientsikkerhet. For de ansatte handler dette spesielt om pasientsikkerheten og sikkerheten for de ansatte. De sparer også mye tid, noe som kommer pasientene til gode. En manuell desinfeksjon tok gjerne 1-2 dager for et pasientrom. Nå blir dette unnagjort på noen timer, som regel over natten. Den automatiserte løsningen krever mindre jobb med frakt og rigging, og reduserer tiden de ansatte må oppholde seg i smitterommet før desinfisering.

Resultatet blir også vesentlig grundigere – etter desinfisering med Decon-X er 99,999 prosent av mikrobene fjernet.

Selv om de fleste kundene av Decon-X er helseinstitusjoner, er markedet for desinfisering langt større. Olympiatoppen bruker allerede det mobile systemet for å desinfisere hotellrom og treningsrom før konkurranser, mens også skoler og barnehager vil kunne ha nytte av jevnlig desinfisering.