Lab1 og autismeeksperter sammen om nytt forskningsprosjekt

0
2183

Lab1 i Sandvika er ledende innen prøvetaking ved mage- og tarmlidelser. Dette er ofte relatert til psykiske lidelser og autisme. Måling av peptider er en nøkkelfaktor for å diagnostisere disse lidelsene. Tidligere ble det brukt urinprøve, men nå har Lab1, sammen med OsloMet utviklet en test som måler dette mer nøyaktig i blod.

Tar forskningen videre

Laboratoriesjef Dag Tveiten forteller i videoen over om den nye testen. – Når det gjelder peptider, som Karl Ludvig Reichelt forsket på i mange år, fortsetter vi forskningen på det, sier Tveiten. Forskningsprosjektet for undersøkelse av peptider i blodet har foregått over flere perioder. Testen er ennå ikke klar men er til validering for å få bekreftet hvor nøyaktig og presis testen er. – Testen er viktig siden det kan være vanskelig å påvise peptider i urin. – På grunn av metabolitter og andre faktorer kan dette være vanskelig, sier Tveiten videre. Lab1 håper at mange kan få nytte av testen og at den kan  være et viktig bidrag til å finne diagnoser og hva tarmproblematikk skyldes.

SE OGSÅ: Får vi en generasjon med feildiagnostiserte barn?

Peptider, ADHD og autisme

Det er også 2 andre forskningsprosjekt Lab1 er innvolvert i med fokus på peptider. Det ene prosjektet har fokus på barn med ADHD. Med støtte fra Det Islanske Forskningsfondet skal Lab1 bistå med peptid undersøkelser. – Her er vi foreløpig kommet igang med en pilot-studie, sier Tveiten.

Det andre prosjektet er det sendt inn til REK(Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk) en protokoll som undersøker peptider og autimsespekteret. Dette gjøres i samarbeid med Rikshospitalet, sykehus i innlandet og Sahlgrenska universitetssykehus i Sverige, med annerkjente autismeforskere og pediatrister. – Vi forstetter og forske da det er veldig viktig for dette faget, sier Tveiten. – Dette er det vi mangler, de endelige bevisene slik at barn og andre kan dra nytte av undersøkelsene, slik at de får ett bedre liv med de symptomene eller plagene man måtte ha, avslutter Tveiten.

I tillegg til sitt fokusområdet, utfører Lab1 opptil 5000 tester, da de er en del Eurapas største medisinske laboratorim, SynLab.

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.