……. sier kiropraktoren og naturmedisineren fra Sandvika, som i en alder av 82 år driver Bellevue Wellness Center utenfor Seattle. Ved å se på blant annet tenner, føtter, kraniet og rygg finner Carl Jelstrup ut hvordan vi kan «reparere» oss selv.

Dr Carl H. Jelstrup er fra Sandvika, men reiste som ung til USA for å utdanne seg til kiropraktor hvor han ble uteksaminert fra Palmer College i 1963. Han tilbrakte fem år på reise over hele USA i ulike klinikker for å lære. Så dro han til Danmark hvor han praktiserte og jobbet med Julia Vøldan som var en kompromissløs person når det gjaldt å finne frem til kostens betydning for velvære og sunnhet. Etter å ha arbeidet i Danmark og senere Lillehammer vendte han tilbake til USA og tok videre utdannelse i kraniosakral-terapi og elektromedisin. Etter hvert startet han klinikken Bellevue Wellness Center utenfor Seattle som han fortsatt driver i en alder av 82 år. Dr. Jelstrup er mest av alt en skeptiker og en uavhengig tenker og et «geni» når det gjelder kompliserte hode- og nakkeproblemer. Disse forholdene klarer han å rette opp i løpet av dager, ikke uker eller måneder.

‒ Jeg må jo si jeg følger den amerikanske drømmen. «You work hard then you die», sier Jelstrup til TV-Helse i videoen under med en skøyeraktig tone. Som han kaller seg selv, «kirotraktor», er det en fornøyelse og høre på hvordan han formidler sin lidenskap med å jobbe med hele mennesket.

Helhetlig tilnærming

Som kiropraktor og naturmedisiner har Jelstrup en helhetlig tilnærming til å hjelpe mennesker til å hjelpe seg selv. Er det nakke eller ryggskade starter han med å ta en tredimensjonal røntgen for å finne innfallsvinkel til hvordan pasienten kan «reparere» seg selv.

Så arbeider han etter enn tresidig modell. Det vil si struktur, følelser og biokjemisk ernæring.

Struktur innebærer å ta hensyn til tenner hvor han ser på tannbitt, rotkanaler og fyllinger med kvikksølv. Hver tann korrelerer til et organ i kroppen. Så ser han på føtter (podiatri) herunder gange og forskyvninger i stortåen (Mortons nevrom) som forårsaker plattfothet og andre fotproblemer, deretter ser han på kraniet og ryggen.

‒ Vi har mistet kontakten med våre dyptgående tradisjoner når det gjelder naturlig bevegelse, sier Jelstrup som mener vi puster galt og ikke bruker kroppen riktig ved gange.

‒ Når det gjelder trening vil jeg minne folk på at det å er den beste form for trening. Men vi må gå som våre forfedre gjorde, med rotasjon i hoftene og overkroppen, understreker Jelstrup. Dette mønsteret vil lokke fram en viss effekt på hjernen som vil påvirke hele kroppen gunstig. De fleste i den moderne verden har en kulturelt ødelagt gange. De puster galt og roterer ikke i hofter og overkropp.

SE OGSÅ: Gå deg fri fra smerter

Følelser er også et viktig element i helingsprosessen. Jelstrup snakker med pasienten om det kan være spesielle følelsesmessige opplevelser som har satt spor og legger til den informasjonen for å finne ut hvem pasienten er og hva pasienten trenger.
Ernæring er også et meget viktig element i tilfriskningsprosessen. Vitamin og mineralstatus må sjekkes samt syre/basebalanse. – Det er essensielt å finne ut hvilken ernæring kroppen trenger for å aktiveres, forteller Jelstrup. Så går vi inn med nevrologisk korrigering og aktiviserer mikrosirkulasjon, forteller han videre. Pasientene blir friske ved å aktivere den spesielle mekanismer i hjernen som så setter i gang endringer kroppen.

Mikrosirkulasjon

Vi har 60000 km med mikrosirkulasjon (elektronisk informasjon) i kroppen. Mikrosirkulasjon er koblingen mellom blod og hver enkelt celle. Ved denne forbindelsen er vev og enkeltceller forsynt med oksygen og næringsstoffer.

‒ Vi må lære å tenke på en bredere måte. Vi er elektriske. Menneskekroppen fungerer på grunnleggende elektriske prinsipper der flyten av elektroner forteller noe om din helsesituasjon, avslutter Jelstrup.