Healing og vestlig medisin hånd i hånd

(FOTO: ANTAC)

Tradisjonelle behandlingsformer får en mulighet til å få en plass i konvensjonell medisinsk behandling i Australia. Med sin påviste erfaring gjennom mange tusen år før kolonitiden og senere også på sykehus, kan Aborigin healere arbeide parallelt med konvensjonelle leger. Det skriver avisen Welcome to Country om integrert medisin i Australia.

SE OGSÅ: Kreftbehandling med urtemedisin bedrer livskvaliteten

En Ngangkari er en tradisjonell healer blant urbefolkningen i Australia. Man har latt pasientenes positive historier fått være retningsgivende for å teste samarbeidet mellom urgammel medisin og konvensjonell medisin.

I 2012 dannet en gruppe Ngangkari fra Central Desert APY * organisasjonen Anangu Ngangkari Tjutaku Aboriginal Corporation (ANTAC) som er den første organisasjonen i Australia for tradisjonelle healere. Ett mål er å inspirere healere rundt i Australia til å arbeide sammen og fortsette sitt arbeid.

Ngangkari-healere bruker naturlige medisiner og massasjeteknikker. De arbeider også på hele menneskets «ånd». En del leger i Australia synes ikke å ha problemer med å ikke forstå hvorfor tradisjonell medisin fungerer. Noen pasienter opplever det som om en dyktig Ngangkari kan se rett inn i kroppen, og at de kan finne medisinske tilstander de ikke skulle kunne se, skriver avisen Welcome to country.

Cyril Mckenzie (FOTO: ANTAC)

En av drivkreftene bak integrasjon og innføring av tradisjonell medisin er den italienske forskeren Francesca Panzironi. Hun fant at Australia var i utakt med andre land som også har urfolkbefolkninger. I et intervju med Universitetet i Sydney under tittelen ”How traditional Aboriginal medicine can help close the health gap” viser hun til at tradisjonell medisin har blitt integrert i flere deler av verden på ulike måter. Mange land har etablert regelverk for å bringe inn tradisjonell, komplementær og alternativ medisin, sier hun. I New Zealand kan du på en klinikk velge mellom en tradisjonell vestlig medisinsk lege og en healer. Canada har det samme tilbudet.

”ANTAC believes traditional healers can play a vital part in the effort to close the gap in health outcomes between Indigenous and non-Indigenous people in Australia. To this day, that is yet to happen as the government’s previous approaches failed to bring Indigenous groups into the decision making process.”

(FOTO: ANTAC)

Francesca Panziron forteller at en evidensbasert fireårig studie i Sør-Australia fant de potensielle fordelene ved en «holistisk to-veis helsebehandlingsmodell». Det inkluderer en mer helhetlig vurdering av pasientens sykdomsbilde, noe som vil redusere risikoen for feil diagnose og øke aksepten for vestlig behandling.

Med økende etterspørsel etter tradisjonelle healingtjenester fra ikke-urfolk og interesse fra leger om samarbeid om forskning på smertebehandling og andre helseplager, ser Panzironi optimistisk på fremtiden.

Hun håper en dag å se  at en holistisk to-veis helsebehandlingsmodel tilbys Aboriginals i byen og på landet på klinikker og at Ngangkari har en dedikert plass der.

Professor Elizabeth Elliott ved Sydney Medical School støtter arbeidet med å anerkjenne Aboriginalmedisinsk kunnskap:

«tradisjonelle healere har en dyp kulturell kunnskap om regionale planter som kan brukes effektivt for behandling av vanlige sykdommer.»

Dr. Victoria Grieves  ønsker å forske mer på Aboriginal helsefilosofi for å hjelpe oss å forstå «Indigenous well-being».

Tekst: Torbjörn Sassersson, oversatt og bearbeidet av Birthe Storaker

Kilder og relatert stoff:

*APY, Aṉangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara is a large Aboriginal local government area located in the remote north west of South Australia. It consists of the Pitjantjatjara, Yankunytjatjara and Ngaanyatjarra aṉangu (i.e. people), and has a population of around 2500 people. – Wikipedia