«Evidens med høy sikkerhet viser at HPV-vaksiner beskytter mot forstadier til livmorhalskreft hos tenåringsjenter og kvinner som ble vaksinert i alderen 15–26 år. Vaksiner øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger».

Professor og dr.med. Peter Gøtzsche (FOTO: nordic.cochrane.org/)

Denne konklusjonen sa lederen av forskningsinstitusjonen, Det Nordiske Cochrane Center på det danske Rigshospitalet, professor, dr.med. Peter Gøtzsche, seg dypt uenig i. Etter flere måneder med interne og ulmende stridigheter og divergerende uenighet blant internasjonale forskere, om blant annet HPV vaksinen og metodekritikk, er professor Peter Gøtzsche blitt kastet ut fra Cochrane-samarbeidet. Samtidig har fire av de gjenværende 12 styremedlemmer i løpet av helgen forlatt den internasjonale ledelsen i protest mot eksklusjonen av danske Peter Gøtzsche. Det bekrefter flere kilder, samt hovedpersonen selv til Jyllands-Posten.

«En studie med mer enn 73 000 kvinner viser at HPV-vaksinene virker som de skal, og at det ikke er økt risiko for alvorlige bivirkninger. Studien er et såkalt Cochrane-review, der forskerne har samlet og analysert data fra 26 tidligere studier av både virkning og bivirkninger. Dermed mener forskerne at bekymringene rundt denne vaksinen kan legges død. Den nye studien ble publisert i Cochrane Library tidligere i år.

Men, bekymringene omkring vaksinen og dens bivirkninger, var ikke død. Ei heller uenighetene omkring forskningsresultatene. I den senere tid har ledelsen av det internasjonale Cochrane gang på gang tørnet offentlig sammen med den nordiske delen av forskningssamarbeidet med Peter Gøtzsche i spissen. I det siste har «slaget stått om» en stor forskningsgjennomgang fra internasjonal Cochrane om den omstridte hpv-vaksinen.

Gøtzsche påpekte tidligere i år at oversikten er basert på publiserte forsøk, som er mindre pålitelige enn de kliniske studierapportene legemiddelfirmaene har sendt inn til European Medicines Agency (EMA). Gøtzsches forskningsgruppe fant flere alvorlige nevrologiske skadevirkninger i HPV-vaksinegruppen da de så på disse rapportene.

«Vi har ikke publisert resultatene ennå, men er forpliktet til å opplyse om dem allerede nå», skrev Peter Gøtzshe i en pressemelding. Gjennom Nordisk Cochrane Center ble det sendt inn en formell klage til den europeiske ombudsmannen etter EMAs håndtering av mistanke om alvorlige skader på sentralnervesystemet.

Gøtzsche og hans kollegaer har høylytt kritisert sine kollegaer for å utelate relevante studier og skadevirkninger, samt foreta misvisende sammenligninger. Denne kritikken har Cochrane-ledelse tilbakevist, skriver avisen.

Eksklusjonen av professor Gøtzsche er et foreløpig punktum på mange måneders stridigheter mellom høyt aktede forskere i et forsknings-samarbeide som er kjent for å stå for uavhengige vitenskapelige forskningsoversikter.

Peter Gøtzsche sier til Jyllands Posten at han ikke har fått en tilfredsstillende forklaring på eksklusjonen, bortsett fra at han kunne skade organisasjonens omdømme.

-Jeg er gjort til syndebukk for enn feilslått politikk av den øverste ledelsen i Cochrane. Dessuten har vi den senere tid opplevd at det er innført akademisk sensur i Cochrane-samarbeidet, sier Peter Gøtzsche.

Peter Christian Gøtzsche (født 26. november 1949) er en dansk lege, Dr. med, professor, forsker og leder av det nordiske Cochrane-senteret på Rikshospitalet i Danmark, der han bl.a. har gjort seg bemerket med en rekke kritiske skrifter mot legemiddelindustrien.

Gøtzsche ble cand. scient i biologi og kjemi i 1974. Mellom 1975 og 1983 arbeidet han i legemiddelindustrien. Jeg 1984 var han utdannet lege. Han ble deretter spesialist i intern medisin og arbeidet mellom 1984 og 1995 på sykehus i Københavnsområdet. Jeg 2010 ble han professor ved Københavns Århus.
Peter C. Gøtzsche har satt spor etter seg som en fargerik og intiere kritiker av medisinske «sannheter».

Han har utgitt flere bøker der han kritiserer legemiddelindustrien og psykiatrien.
1. Gøtzsche, Peter C. (2007) (på engelsk). Rasjonell diagnose og behandling-evidensbasert klinisk beslutningstaking. John Wiley og Sons Ltd ISBN 9780470515037.
2. Gøtzsche, Peter C. (2012) (på engelsk). Mammografi screening: sannhet, løgn og kontrovers. Radcliffe Publishing Ltd ISBN 9781846195853.
3. Gøtzsche, Peter C. (2013). Dødelig Medici og organiseret kriminalitet. People’sPress. ISBN 987-87-7137-7972.
4. Gøtzsche, Peter C. (2015). Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse. People’sPress. ISBN 978-87-7159-608-3.
5. Gøtzsche, Peter C. (2018). Overlevelse jeg en overmedicineret verden?. People’sPress. ISBN 978-87-7200-523-2.
https://da. wikipedia. org/wiki/Peter_C. _ Gøtzsche#Bibliografi

Cochrane

Cochrane er et globalt uavhengig nettverk av forskere, fagfolk, pasienter, omsorgspersoner og folk som er interessert i helse. Cochrane produserer vurderinger som studerer alle de beste tilgjengelige bevis som genereres gjennom forskning og gjør det enklere å informere beslutninger om helse. Disse kalles systematiske vurderinger. Cochrane er en non-profit organisasjon med samarbeidspartnere fra mer enn 120 land som arbeider sammen for å produsere troverdig, tilgjengelig helseinformasjon som er fri for kommersiell sponsing og andre interessekonflikter.

Cochranes arbeid er anerkjent for å representere en internasjonal gullstandard for høy kvalitet og pålitelig informasjon.

Kilder:

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.