Konkurransen i legemiddelbransjen er nådeløs.  Ikke bare risikerer en stor pasientgruppe å miste viktige medisiner, men bransjen bidrar også til å utvikle enda mer resistens ved at de kun vil levere bredspektret penicillin i framtiden.

Ørebetennelse, halsbetennelse og lungebetennelse har i mange år med enkelthet latt seg kurere med hjelp av penicillin.  Innen kort tid er det ikke lenger mulig å få denne type medisin rett og slett fordi legemiddelfirmaer ikke «gidder» å produsere medikamentene.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk (FOTO: legemiddelverket.no)

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, er mildt sagt fortørnet over situasjonen.

– Det er stadig færre legemiddelfirmaer i verden som produserer de typer penicilliner som vi ønsker å ha tilgjengelig i Norge. Med det mener jeg de gamle smalspektrede penicillintypene som dreper de riktige bakteriene og ikke alt annet i samme slengen.  De nye penicillinene som produseres, tar alle bakterier under ett og da utvikles det resistens, sier Madsen i en kommentar til TV2 Norge og fortsetter;

– Det er liten interesse for å produsere de smalspektrede typene fordi det er stort sett i Norden og Nederland hvor disse brukes fordi vi har en helt annen politikk når det gjelder resistens.  Å være flinke til å passe på at det ikke oppstår resistens, har vist seg lite gunstig fordi det blir for få kunder og da gidder ikke produsentene å lage medisinene. De vil heller lage medisiner de tjener penger på.  Kreftmedisiner for eksempel.  Vi ser at store firmaer som før satset på antibiotika, ikke gjør det lenger. De endrer sin portefølje, sier han til tv-kanalen.

Flere bivirkninger

Dag Berild, overlege (FOTO: uniforum.uio.no)

Dag Berild, overlege ved Ullevål universitetssykehus uttrykker bekymring over at vanlig penicillin kan bli en mangelvare og at mangelen kan bidra til å gi mer antibiotika-resistens i Norge.

– Sterkere antibiotika vil gi mer bivirkninger som utslett, diaré og allergiske reaksjoner, sier Berild til NRK. – En av grunnene til at Norge har mindre resistens enn resten av verden, er at vi har vært flinke til å bruke vanlig penicillin, sier Berild.

Feilslått politikk

Inge Johansen, senior-rådgiver i legemiddelindustrien (LMI),  sier i en kommentar til TV2, at Norge legger legemidler ut på anbud  og den som trekker det lengste strået, skviser ut de andre leverandørene .

Inge Johansen, senior-rådgiver i legemiddelindustrien (FOTO: farmatid.no)

-Dermed sitter vi igjen med få leverandører og en sårbar forsyningskjede. Norske myndigheter lager ris til egen bak. Legemiddel-politikken er feilslått, hevder Johansen som innrømmer sier at det i dagens system ikke er lønnsomt å satse på antibiotika.

Steinar Madsen er ikke enig i at den restriktive politikken på noen måte er feilslått.

-Legemiddelbransjen kjører nådeløs konkurranse i bransjen ved at man senker prisene på en måte som ødelegger for legemiddelbransjen. Vi må kunne forvente at bransjen  skal kunne  levere det de skal og når de skal.  Det gjelder ikke bare antibiotika. Det er mangel på alt!  Ikke bare i Norge, men i hele verden. Forklaringene er kompliserte og det er ikke bare prisen det står på, hevder Madsen.

Liv kan gå tapt.

Liv kan gå tapt om penicillinet forsvinner ut av markedet, bekrefter Madsen.

-Dersom vi ikke får tak i de smalspektrede medisinene, må vi gå over på andre typer og de vil medføre økt resistens. Da er vi inne i en vond spiral.  Vi hadde 3-4 viktige penicilliner i Norge.  Ett av dem er allerede ute av markedet, det finnes ikke lenger. Sånn vil det fortsette.

Også overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet er bekymret for utviklingen. Han forteller til NRK at i Norge har man klart å behandle lungebetennelse med vanlig penicillin. I andre land brukes ofte sterkere antibiotika mot samme sykdom.

– Foreløpig klarer vi oss, men jeg er bekymret for forsyningssituasjonen, sier han.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.