Går du på «pillen» med innlagte menspauser en gang i måneden, øker det sjansen for både bivirkninger og risikoen for å bli gravid. Å være «mensløs» så lenge du bruker p-piller, har bare fordeler med seg, hevder norske fagfolk.

For kort tid siden gikk det uavhengige rådgivende organet FRSH (Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare) i Storbritannia ut med nye, forskningsbaserte retningslinjer om bruk av kombinasjons-piller.  FSRH fastslår at det ikke gir noen helsemessige gevinster å bruke p-pillene på den tradisjonelle måten.

Norske eksperter støtter FRSH. Spørsmålet er da hvorfor ikke dette har blitt skrevet i store bokstaver tidligere all den tid at kvinner tror at det er sunt, viktig og riktig å ha blødning en gang i måneden.  At det er som en slags «renselse» selv om mensen for veldig mange er et rent helvete med premenstruelle spenninger i alle varianter.

Kombinasjonspiller inneholder østrogen og gestagen, og pillebrettene inneholder enten 21 piller eller 28 stykker hvorav 7 av dem ikke inneholder noen hormoner. De syv «tullepillene» er lagt til syklusen på pillebrettet, for å gjøre det enklere for brukerne å begynne «pån`n igjen» på riktig dag. Slurves det her, er man ikke beskyttet 100 prosent.

Den innlagte menstruasjonen i en «pillesyklus» er ingen naturlig menstruasjon fordi p-pillene følger ikke kvinnens naturlige syklus, men bare etterligner den.  Hopper kvinnen over den hormonfrie uken, vil mange slippe unna humørsvingninger og smertefulle menstruasjoner. De færreste synes dessuten at det ikke er spesielt stas med blødning.

Mensfri i et år

Finn Egil Skjeldestad, professor i samfunnsmedisin ved UiT, har i lang tid vært opptatt av å formidle at det er helt ufarlig å droppe den hormonfrie uken i måneden når man bruker kombinasjons-p-piller.  Skjeldestad viser til studier der kvinner har hoppet over hormonfrie dager i 3, 6 og 12 måneder og opptil to år uten at det har hatt negative helseeffekter.  En ekstra bonus er at risikoen for å bli gravid reduseres fordi du ikke trenger å huske på å begynne på pillen igjen på riktig dag.  For bommer du der, er du ikke 100 prosent beskyttet mot graviditet

Britt Ingjerd Nesheim. (Foto: Øystein H. Horgmo, UiO)

Ingjerd Nesheim, professor emeritus ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus, hevder at å droppe mensen når man bruker kombinasjonspillen, er noe «alle» vet.  Allerede på begynnelsen av 1990-tallet fikk Nesheim vite fra en av sjefene i legemiddelselskapet Schering AG at man gjerne kunne droppe den hormonfrie uken på p-pillebrettet og bare fortsette rett på neste måned.  Shering AG har produsert p-piller siden 60-tallet.

-Det er trygt med lange blødningsfrie perioder, sier Britt Ingjerd Nesheim.

– Så de visste det den gangen også, sier Nesheim til forskning.no.

Dårlig informasjon og lite kunnskap

Mange kvinner tror det er farlig å droppe mensen fordi at da hoper det seg opp blod i kroppen som kan føre til forgiftning. Det er feil. Dersom du ikke går på p-pillen bygger det seg opp en tykk slimhinne i livmoren som kroppen støter ut i forbindelse med mensen. Bruker du «pillen», skjer ikke denne slimhinnebyggingen i samme grad.

Professor Skjeldestad mener at jenter og kvinner ikke får tilstrekkelig og god informasjon om hvordan de kan droppe mensen av leger og helsesøstre.  Mye informasjon går via «jungel-telegrafen».

På nettsidene til Statens Legemiddelverk står det at man kan hoppe rett på et nytt brett hvis man ikke ønsker månedlige blødninger. Det står ikke at det er bedre å gjøre det enn å bruke p-pillene på den tradisjonelle måten.

Informasjonen er ikke enkel å tyde. Medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen, understreker at alle kombinasjons-p-piller i dag er godkjent for blødningsfri bruk i to måneder, men sier samtidig at det er lang erfaring med lengre perioder med blødningsfri bruk av disse pillene. Vil det ikke da være naturlig å endre teksten i preparatomtalen?

– Ja, det kan være aktuelt. Men vanligvis blir slike ting tatt opp på europeisk nivå og vi ønsker at anbefalingene skal være felles for Europa, sier Madsen til forskning.no. Madsen sier han har merket seg den nye anbefalingen til FSRH, og at den veier tungt faglig.

Også Sex og samfunn anbefaler å bruke kombinasjonspiller uten pause over lengre perioder, ifølge Marius Johansen. – Jeg synes ofte at mensen blir bagatellisert, ofte av mannlige medisinere. Men faktum er at humørsvingninger og smerter som kommer med mensen, er et helvete for mange kvinner, sier Johansen.

Skylder på paven

De nye anbefalingene fra FSRH har fått mye oppmerksomhet i Storbritannia og flere spør seg om hvorfor kvinner i generasjoner har fått beskjed om at de må blø.  En av dem er Alice Howarth, farmakolog og cellebiolog ved University of Liverpool i.  I en kronikk i avisen, The Guardian, kommenterer hun en påstand om at p-pillene ble laget etter naturlig syklus-mønster for å lettere bli akseptert av den katolske kirken.

«Så beleilig å skylde på paven», skriver Howarth. Hun skriver videre: «Kvinner blir utsatt for unødvendige, upraktiske, ubehagelige og potensielt skadelige blødninger hver måned uten annen grunn enn at ingen tenkte på å spørre om blødningene egentlig var nødvendige.»

Referanse:

FSRH Guideline Combined Hormonal Contraception, Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare. January 2019 (Updated February 2019) | FSRH

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.