Jacob Hedrich forklarer hvordan selskapet han har etablert, trekker ut aktive komponenter fra industriell hamp ved hjelp av karbondioksidmetoden. Dette betyr at plantematerialet blir kaldpresset med gass-karbondioksid. Målet er å lage så rene og rike hamp-produkter som mulig. Plantematerialet tømmes for terpener, flavonoider og cannabinoider.

Jacob Hedrich sier at selskapet har et godt forhold til Läkemedelsverket i Sverige, som nylig har økt kontrollen over alle selskaper som produserer og selger hampprodukter. Alle produkter som har medisinske egenskaper må være medikamentkvalitet i henhold til myndighetene. (saken fortsetter under videoen)

CBD olje – heller et kosttilskudd enn legemiddel

Hedrich foretrekker at sine produkter klassifiseres som tradisjonelle urtemedisin. En betingelse er at produktene av denne typen har blitt brukt i minst 30 år. Generelt har cannabisprodukter blitt brukt betydelig lengre enn det.

Hedrich mener at cannabisprodukter ligner mer på ett kosttilskudd enn ett legemiddel, basert på hvordan produktene virker i kroppen.

Siden myndighet har selv konkludert med at CBD olje er ikke narkotika, er usunn og ikke et middel for doping, betyr det at man ikke bør stoppe salg av CBD olje, sier Hedrich.

En faktor som indikerer at CBD-olje fortsatt kan klassifiseres som et legemiddel er de sterke anti-inflammatoriske egenskapene til produktene. CBD kan også ha samme virkning som farmasøytisk antidepressiv.

CDB-olje er ett legemiddel også i Norge

Det finnes mange hundre ulike produkter av CBD-olje. Idag er det 9 standardiserte varianter til medisinsk bruk som enten er registrert som legemiddel i Norge eller som ligger under ordningen med importlisens. Per i dag er det kun 1 variant som kan skrives ut på resept av fastlege og spesialist på vanlig måte. For de resterende 8 variantene av cannabismedisin må spesialist, som jobber på sykehus, søke helsedirektoratet og legemiddelverket. Les mer på Foreningen for cannabismedisin

Legemiddelverket sine nettsider står det blant annet beskrevet som hovedregel når det kommer til bruk av medisinsk cannabis til pasienter i Norge at:

• Legen har konkludert med at pasienten kan ha nytte av behandling med medisinsk cannabis.
  • Annen behandling (inkludert cannabisrelaterte legemidler som er godkjent i Norge) har ikke gitt tilstrekkelig effekt, er uegnet eller har gitt bivirkninger.

Særlige forhold kan også spille inn og er strengt regulert i Norge. Stadig mer forskning på CBD-olje har gitt gode resultater på mange pasientgrupper.

Tekst: Torbjörn Sassersson | Foto- og videoredigering: Mats Gabrielsson | Tilrettelagt for TV-Helse.no: Arnt-Olav Enger

OBS: Selv om videoen har innhold som kan oppfattes som ren markedsføring, utgjør ikke videoen betalt annonsering til TV-Helse. Denne artikkelen inneholder ingen salgsfremmende koblinger eller produkt- eller firmanavn.

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

2 KOMMENTARER

1. Er sà trist at jeg som Norsk, har màtte flytte ut av landet for à àpne vàrt CBD selskap, Shifa Shop S.L. Skulle gjerne vaert registrert i Norge og skattet dit, men da bryter jeg loven. Vi er to norske som har bodd i utlandet i lang tid à jobbet med medisinsk cannabis, og har gjennom àrene blitt kontaktet av mange normenn som trenger bàde CBD og THC og laert dem opp i hvordan bruke cannabis for dems plager. Vi har hatt flere leger fra Norge komme til vàrt kontor bare for à laere seg om cannabis som medisin, fordi deres pasienter sverger ved det. Men som ogsà sier til oss at det kan de ikke snakke med sine kolegaer om cannabis, da det kan nesten virke som det bedrives heksejakt pà dem om de stiller seg àpne. ( streng kontroll overnfra…) Dette mà slutte, det er bare tull og er skadelig for dem som virkelig kunne hatt enorme fordeler med cannabis i steden for tunge medikamenter.