Botoxbehandling, ikke bare for skjønnhet

Botoxbehandling også for migrene (FOTO: AdobeStock)

Botox er for de fleste forbundet med forbedret utseende og fjerning av rynker. Men det var ikke det målet botoxbehandling hadde i utgangspunktet. Behandling med botox skulle lindre blant annet skjeløydhet og blir idag brukt til å hjelpe pasienter på flere områder som migrene og muskelspasmer.

Botox, kort fortalt

Botox (Botulinum neurotoxin) er en nervegift og ble kjent på 70-tallet da til bruk i behandling for skjeløydhet. Det viste seg i tillegg at rynker også glattet seg ut og har deretter blitt meget populær når det kommer til skjønnhetsbehandling.  Men de medisinske effektene botox kan gi noen pasienter er desto mer viktig. Ved riktig bruk av Botox kan man lindre smertefulle krampetilstander blant annet for barn med diagnosen cerebral parese. Botox er kjent for å lamme muskler og blokkerer et signalstoff nervene benytter til å sende meldinger til muskler. Musklene får da ikke trukket seg sammen.

I tillegg til behandling av migrene og muskelsykdommer med spasmer, som behandles på sykehus, brukes også Botox til å redusere svette i armhuler og hender.

SE OGSÅ: Akupunktur – stadig mer utbredt

Rynkefjerning topper behandlingstatistikken

Ifølge NHI.no har: “kosmetiske inngrep i USA som innebærer kirurgi, økt med 114% siden 1997. Men i løpet av samme tid har antall ikke-kirurgiske behandlinger økt med hele 754%. Av de 11,7 millioner inngrepene som ble gjort i USA i 2007, var ikke mindre enn 82% ikke-kirurgiske. Rynkebehandling med injeksjon av Botox og Restylane samt hårfjerning med laser var de mest brukte metodene.” Selv med god effekt i medisinsk sammenheng er det tydelig at rynkebehandlinger har bidratt til at Botox benyttes så mye som det gjør i dag.

Kilde:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.