Det finnes apper for det meste – nå også for OCD (tvangshandlinger). Men vil en elektronisk duppeditt kunne hjelpe personer med denne diagnosen?  Ja, sier forskere ved University of Cambridge i England.

OCD kjennetegnes av tvangstanker og tvangshandlinger som i mange tilfeller kan gjøre det vanskelig å fungere fordi de hele tiden må repetere ting for å forhindre at tenkte grusomme ting skal skje.

Det finnes grader av lidelsen. Typiske symptomer kan være overdreven håndvask og irrasjonell frykt for støv og bakterier eller at man hele tiden må kontrollere ting om og om igjen.

En hyggelig nyhet for mange med OCD, er at forskerne Baland Jalal og Barbara Sahakian ved Cambridge University i Storbritannia hevder å ha bevis for at hjernetrening med en app kan gi betydelige forbedringer hos personer med OCD.

Oppmuntrende studie

I en studie deltok 93 friske personer. Samtlige hadde sterk frykt for skitt, men var ikke diagnostisert med OCD.

Deltagerne ble delt inn i tre grupper.  Gruppe 1 så på video av seg selv vaske hender via appen. Gruppe 2 så på en lignende video der de ser ut som om de tar på skitne flater. Gruppe 3, kontrollgruppen så seg selv gjøre nøytrale håndbevegelser på smarttelefonen.

Etter å ha sett den korte videoen på 30 sekunder fire ganger daglig i en uke, hadde deltagerne i gruppe 1 og 2 redusert OCD-symptomene sammenlignet med den nøytrale kontrollgruppen.

Deltagerne fortalte at dersom de berørte noe skittent på bussen eller annet og ikke fikk vasket hendene innen et par timer, var appen en tilstrekkelig erstatning, opplyser Baland Jalal

– Denne teknologien kan gi folk hjelp om de er på jobb eller hjemme. Behandlingen kan tilpasses den enkeltes symptomer, sier Sahakian.

Resultatene av studien er oppmuntrende, men det kreves mer forskning. Vi må se på hvordan bruken av videoene fungerer for de som har OCD.

Tror på teknologi

Stian Solem, førsteamanuensis på psykologisk institutt NTNU, har tro på at  teknologiske løsninger kan være et godt supplement til vanlig behandling.

– Vanligvis går pasienter til en terapeut cirka én gang i uka. Tiden imellom timene er ment til å øve på atferden. Vi vet at det er vanskelig for pasientene å ikke fortsette med gamle vaner, derfor kan en teknologisk bevisstgjøring gjøre dem mer bevisst, sier han til forskning.no.

Det er gjort flere studier på hvordan teknologi kan brukes i ulike psykologiske behandlinger. Solem poengterer at de fleste appene ennå ikke er avanserte nok. Et problem kan for eksempel være at appen ikke evner å fange opp et tilbakeskritt hos pasienten.

– I første rekke tror jeg at det er personer med milde symptomer og et høyt ønske om selvhjelp som kan nytte seg av en helautomatisk behandling, sier Solem til nettstedet.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.