Danske forskere hevder at ukritisk bruk av reseptfrie legemidler som virker mot betennelser i kroppen, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer med hele 50 prosent!   En ny dansk studie viser at risikoen øker mest med de reseptfrie tablettene  som  Ibux, Naproxen, Voltarol og Voltaren – såkalte NSAIDS.

Det er spesielt virkestoffet, diklofenak, som finnes i Voltaren og Voltarol som forskerne har sett på.  Forskerteamet har funnet at diklofenak-legemidlene kan øke risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer med opptil 50 prosent, sammenlignet med om man ikke tar noe legemiddel. Risikoøkningen var størst hos dem som allerede hadde forhøyet risiko eller allerede hadde vært rammet av hjerte- eller karsykdom, heter det i studien som ble offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal.

Tall fra det norske Legemiddelverket viser at omlag 800 000 nordmenn fikk utskrevet  NSAIDS på resept i 2012.   I 2014 ble det brukt 78 millioner døgndoser med NSAID-legemidler, ifølge Apotekerforeningen.  Omlag 1⁄4 av disse dosene ble kjøpt som reseptfrie pakninger på apotek.

Må advare folk!

-Det er på tide at folk blir kjent med risikoen ved bruk av diklofenak og at bruken må reduseres, sier Morten Schmidt til svenske SVT. Han er forsker ved universitetssykehuset i Aarhus og ledet studien.

I konklusjonen på studien foreslår de danske forskerne at legemidler basert på diklofenak som Voltarol og Voltaren ikke bør selges reseptfritt.

Tidligere studier på sammenheng mellom NSAID og hjerte- og karsykdommer har vist at høye doser –altså høyeste dose oppgitt i bruksanvisningen eller enda høyere – er det farligste. Risikoen er størst om man tar slike doser over lengre tid.

Heller Paracetamol

Til forskning.no, sier medisinsk fagdirektør i Legemidddelverket, SteinarMadsen, at studien bekrefter noe de har visst lenge.

– I Norge henstiller vi til leger og pasienter å bruke så lite diklofenak som mulig, sier Madsen som anbefaler å bruke paracetamol-holdige legemidler framfor NSAID-legemidler.

Til svenske SVT, sier Paul Hjelmdal, professor i klinisk farmakologi ved Karolinska Institutet i Stockholm at studien ikke overrasker.   Han mener bruken av diklofenak er unødvendig høy siden folk kan oppnå minst like god effekt på smerter og betennelser med andre legemidler som er mindre farlige å bruke.

– Behøver man mer smertelindring kan man kombinere paracetamol med naproxen eller ibuprofen sier Hjelmdal til SVT.

Produsenten advarer

Legemiddelprodusenten, Novartis, sier til forskning.no at pasientenes sikkerhet er det aller viktigste. Nicklas Rosendal, kommunikasjonssjef for Novartis Norden, hilser velkommen studier som bidrar til å øke kunnskapen om deres legemidler.

– Diklofenak er blitt benyttet i 40 år og gjennom årene er det blitt gjort mange studier som støtter sikkerhetsprofilen ved korrekt behandling. Som med de fleste legemidler finnes det risiko for bivirkninger, og slik vi opplyser i vår produktinformasjon bør man strebe etter lavest mulig dose og kortest mulig behandlingstid, sier Rosendal til nettstedet.

Forsiktighetsregler

Pasienter som lider av eller har økt risiko for hjerte- og karsykdommer bør være forsiktige med NSAID-legemidler som inneholder diklofenak.  Det samme med personer med høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes.

Smørbare geleer som inneholder NSAID er blitt populære og selges i dag mye. Disse gir ingen økt risiko, men er et godt alternativ til legemidler.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.