33 000 mennesker dør av antibiotika-resistens i Europa hvert år.  Ifølge ECDCs beregninger dør 69 mennesker i Norge hvert år av denne årsaken.

– Jeg er bekymret for situasjonen i Norge hvis vi ikke klarer å opprettholde det smittevernet vi har i dag, sier smittevernoverlege Pal Ivan ved Finnmarkssykehuset til NRK.

For første gang på over ti år publiserer Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) nye beregninger over hvor mange ekstra infeksjoner og dødsfall antibiotika-resistente bakterier fører til i Europa. En stor del av dødsfallene skyldes bakterier som er resistente mot nesten all antibiotika som finnes, mens noen er resistente mot absolutt all antibiotika.  Forsker Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet, som har arbeidet med rapporten, er bekymret over det stigende antall mennesker som dør som følge av antibiotika-resistens. Situasjonen i flere europeiske land er i ferd med å bli veldig alvorlig.

Dramatisk økning

ECDC anslo i 2007 maks 25.000 ekstra dødsfall i Europa som følge av antibiotika-resistente bakterier. I 2018 konkluderer man med at tallet har steget til 33.000 ekstra dødsfall og 671.000 infeksjoner i året. Det er dog enda mer betenkelig lesning i den nye rapporten som er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases:

• I Europa fører antibiotika-resistens til like mange infeksjoner som influensa, tuberkulose og hiv og Aids til sammen.
  • 75 prosent av infeksjonene oppstår på sykehus.
  • 39 prosent av dødsfallene og infeksjonene er knyttet til bakterier, ofte tarmbakterier, som er resistente mot så å si alle antibiotika-typer vi har i dag.

SE OGSÅ: Husk også probiotika hvis du skal ta antibiotika

Kjøpes uten resept!

Overforbruk av antibiotika er årsaken til resistens.  Det er muligens ikke så rart siden det i enkelte europeiske land er mulig å kjøpe antibiotika uten resept. Terskelen for å egenmedisinere helt harmløse tilstander med antibiotika blir da ganske lav.   Andre årsaker til resistens er dårlig smittevern på sykehus i tillegg til hyppig bruk av antibiotika i landbruket.

Dødsfall i Norge

Resistente tarmbakterier, som vankomycin-resistente enterokokker, har spredd seg på en del sykehus og skapt store utbrudd.  Disse bakteriene tåler så å si all antibiotika og de smittede har vært i utlandet.  Det er trolig er det er denne typen resistente bakterier som kommer til å øke mest i Norge fremover som en følge av at vi reiser mye til utlandet.

Mulig å snu

Det europeiske smitteverninstituttet peker i sin rapport på redusert bruk av antibiotika, gode smitteverntiltak ved sykehus og utvikling av nye antibiotikum som løsningen. Også Norge har forbedringspotensial, mener Elstrøm.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.