Et bivirkningsfritt alternativ til psykiatrisk pasienter med alvorlige søvnproblemer, har vakt oppsikt den seneste tiden. Forskere ved Karolinska Instituttet har gjennom ett år gjort en åpen klinisk studie der formålet har vært å undersøke om såkalte vektdyner gir god effekt på bipolare og personer med ADHD. Resultatet er forbløffende.  Innsovningstiden ble redusert fra 70 til 30 minutter!

-Søvnløshet er svært utbredt blant pasienter med psykiatriske lidelser og ADHD. Studier har vist at opptil 70% av bipolare pasienter lider av søvnløshet, noe som øker risikoen for tilbakefall i affektive episoder og selvmord. Blant pasienter med ADHD sliter 60-80 prosent med søvnvansker, noe som kan gi ytterligere hyperaktivitet på dagtid, opplyser leder av den åpne kliniske studien, Mats Adler ved Karolinska Instituttet til TV-helse.

Med støtte fra Stockholms fylkeskommune, har teamet til Adler fulgt 199 deltagere på en psykiatrisk klinikk i Huddinge over et år. På denne klinikken har pasientene i en årrekke fått utlevert såkalte vektdyner fra Hjelpemiddelsentralen. Ergoterapeuter har gått i bresjen for «dyne-prosjektet» da de har sett at dynene har en beroligende effekt på pasientene, samt at de merket seg at innsovningstiden er kortere hos de som bruker vektdyner enn hos de som foretrekker vanlig dyne.

-De vitenskapelige bevisene for en klinisk effekt av vektdyner på søvnløshet og andre søvnproblemer, har vært begrenset. Derfor ble vårt team ved Karolinska Instituttet forespurt om vi kunne gjøre en åpen klinisk studie. Resultatene viste seg så gode, at vi ganske raskt startet på en ny og placebokontrollert studie som blir offentliggjort før sommeren, sier leder av studien, Mats Adler.

199 psykiatriske pasienter med affektive lidelser (bipolaritet) og ADHD diagnoser deltok. Deltagerne ble evaluert før og etter fire ukers bruk av vektdynen. Deretter leverte deltagerne skjemaer eller ble intervjuet over telefon etter ett år.

Signifikante effekter

(FOTO: CURA)

Bruken av vektdynene reduserte gjennomsnittlig innsovningstid fra 70 til 30 minutter og førte til en signifikant forbedring av 10 andre søvnrelaterte symptomer etter fire uker. De positive effektene på søvn var fortsatt tilstede da studien ble avsluttet.

-Kort oppsummert kan man si at deltagerne hadde over lengre tid dyp søvn og var roligere om natten. Pasientene uttrykte at de likte å sove med vektdyne, de følte at det var lettere å sovne, de hadde bedre søvn og mer energi utover dagen. Deltagerne med ADHD meldte om mindre hyperaktivitet om dagen. Alle brukte sine foreskrevne medisiner mens studien pågikk.

Utbredt problem

Det antas at en tredjedel av befolkningen lider av søvnproblemer. Det være seg problemer med å sovne, holde på søvnen eller våkne opp for tidlig. Å slite med innsovningsproblemer eller å sove for lite, oppleves som ren terror. Mange sier at de føler det som om de har vært på en real rangel dagen før. De er uopplagte, sløve, har lett hodepine, er ufokuserte og nedstemte. Over tid kan søvnproblemer skape flere og mer alvorlige problemer, så søvn skal du ta på ramme alvor. Bruk av sovemedisiner er økende, noe som gir økt bekymring hos leger siden denne type medisin raskt kan føre til avhengighet.

Basert på den ferske studien, kan man anta at vektdyner vil bli det nye og bivirkningsfrie alternativet til de som i dag ligger og teller sauer inntil to timer før vekkerklokken ringer? Kanskje ikke utenkelig om man ser hen til en svensk studie fra 2015 som er publisert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Journal of Sleep Medicine & Disorders i 2015. Her ble effekten av vektdyne på søvn undersøkt hos 31 friske personer med søvnproblemer. Studiens objektive funn angav signifikant bedre og lengre søvn, amt at deltagerne «kavet mindre under dynen» mens de sov. De subjektive tilbakemeldingene var at deltagerne likte å sove med vektdyne, at de sovnet lettere og følte seg mer opplagt om morgenen. En annen studie viste subjektivt mindre angst og uro hos voksne forsøkspersoner.

Mormors dyne

De som har levd en stund, vil kanskje huske at mormors dyne var tyngre og «tryggere» enn den fjærlette du sover med i dag. Tryggheten du følte, kommer ifølge forskere av at en tyngre dyne kan føles som berøring som i sin tur utløser de beroligende «ha-det-bra-hormonene», Oxytocin og Serotonin. Disse øker ved god berøring. I tillegg halveres stresshormonet kortisol, samtidig som verdiene av søvnhormonet melatonin øker. Så – mormors tunge dyne var nok mer «vitenskapelig» enn man kunne forestille seg den gang!

(FOTO: CURA)

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.