Den viktigste forskjellen mellom integrert og funksjonell medisin, og den konvensjonelle , er at  funksjonell medisin er persontilpasset for å finne årsaken bak sykdom og funksjonsnedsettelse. Ved å rette behandlingen inn mot årsaken(e), vil pasientene føle at symptomene som har forårsaket deres diagnose kan forsvinne.

– Det er veldig mye bra som gjøres og er gjort innenfor konvensjonell medisinsk behandling i Norge. Men ved kronisk sykdom er dette symptomrettet behandling, sier Lindberg. Han mener det er mye man kan gjøre for å bedre behandlingen og oppnå langt bedre resultater idag  ved  hjelp av årsaksrettet behandling.

Funksjonell medisin på sykehus

Funksjonell og intergrert medisin er en videreutdanning for leger med interesse for kroniske og livsstilssykdommer.  Utdannelsen gjøres foreløpig i USA. Mye av behandlingen går ut på livsstils- og kostholdsendringer, samt individuell tilnærming.  Mennesker med samme diagnose, kan ha helt forskjellige årsaker til sin sykdom, og skal derfor behandles forskjellig.

Flere prestisjetunge sykehus begynner og ta til seg denne typen beahndling og har lagt til rette med egne avdelinger. Blant disse har vi blant annet Mayo klinikken og Cleveland klinikken.

På dette feltet ligger Norge langt etter. Og det er fortsatt lite imøtekommenhet for funksjonell medisinsk tankegang i det offentlige, selv om behandlende leger kan melde om sensasjonelt gode resultater.

Fedon Lindberg er viden kjent i Norge som en livsstils og kostholdsekspert med sin bakgrunn som lege. Nå måtte Lindberg likevel tåle mye kritikk gjennom årene og har skapt mange samfunnsdebatter på helsefronten.

Ny legeforening ?

I disse dager undersøker Lindberg muligheten for en ny spesiallegeforening med et bredere fokus:

– Dette skal ikke være noe alternativ til Legeforeningen, men en forening for leger som har spesielle interesser for integrert, funksjonell medisin og persontilpasset behandling, forteller Lindberg.

Dette skal gi forum for de leger som ønsker å diskutere de nye mulighetene innen persontilpasset behandling. – Man har et behov for en mer integrert medisin og at man viser faglig nysgjerrighet og åpenhet på at det tross alt er mer mellom himmel og jord en det som er påvist til nå, sier Lindberg. – Mange leger gjør dette allerede uten at de kanksje er klar over det og andre gjør dette mer bevisst, avslutter han.

(FOTO: Bjerkan)

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.