1 . nyttårsdag 2001 satt Åshild Viste (51) fra Voss i en bil som frontkolliderte. Hun ble skåret ut av bilvraket og flydd til Haukland Universitet sykehus med omfattende skader i hode, nakke og skulder.

Åshild Viste (FOTO: Privat)

-Jeg har mer eller mindre hatt kroniske smerter og spasmer siden 2001. I 2016 forverret nakkesmertene seg og jeg brukte daglig smertestillende medisiner som jeg i høst kjente ikke var bra for meg. I august begynte jeg på CBD olje.  Det har gitt meg en helt annen livskvalitet – uten bivirkninger!

Åshild forteller til TV-helse at hun har ingen minner om ulykken og tiden etterpå. Hun befant seg i en slags «våken bevisstløs» tilstand, men reagerte på smertestimulering. Det var et godt tegn, men smerter er ikke enkelt å bære i årevis. At det kom fram en wiplash-diagnose blant de øvrige skadene etter ulykken, var som forventet. På MR viste det seg at hun  har grad 2 av 3 «mulige» på whiplash-skala. Det er også blitt påvist arthrose i nakkeområdet.

-For fem måneder siden, var min hverdag helt ulik dagen i dag, forteller Åshild som er utdannet psykiatrisk sykepleier og som senere etter ulykken også utdannet seg til akupunktør. Å være i vigør har vært viktig for Åshild.

– Hva skjedde?

-Jeg ble introdusert for CBD olje!  Etter å ha brukt Paraseth og Ibux i 17 å pluss alternative behandlingsformer som kiropraktikk, fysioterapi og akupunktur og Paragfin Forte fra 201, begynte jeg å lete etter alternativer. De medisinene jeg har måttet bruke for å komme meg gjennom dagene, er ikke bra for kroppen, spesielt ikke for leveren.

Åshild kom i kontakt med flere som hadde god nytte av CBD olje. Hun lyttet ekstra godt etter da den MS-syke vennen som fortalte om spasmene som ble vesentlig redusert av oljen.

-Spent muskulatur er det som har vært det verste for meg i alle disse årene. De siste årene har jeg hver eneste dag våknet med kramper i de skrå halsmuskler på begge sider og som gav kvelningsfornemmelser og smerter. Jeg måtte bare prøve oljen!

SE OGSÅ: CBD-olje – Legemiddel eller urtemedisin?

Livskvalitet

Åshild fikk tak på CBD olje gjennom en bekjent og effekten lot ikke vente på seg.

-Jeg tar en liten teskje til frokost og etter en halv time kjenner jeg at spasmene slipper taket og forsvinner.   Det er en helt ubeskrivelig følelse. Jeg sover bedre og det virker inn på dagsformen.  Dessuten er jeg smertefri så lenge jeg passer på å ikke overbelaste. Jeg klarer jobbe 50 prosent og  trene inntil et visst punkt, men overdriver jeg, får jeg smerter som oljen ikke biter på. Det er både logisk og greit. Det essensielle er at livskvaliteten er så god som den kan få blitt. Helheten. Jeg har fått meg selv og kroppen tilbake, sier Åshild.

SE OGSÅ: Cannabis kan lindre demens, alzheimers, kreft, MS og tourettes

70 kroner dagen

En teskje CBD olje koster Åshild 70 kroner per dag. Det er det verdt, mener hun.

-Jeg har prioritert denne teskjeen inn i livet mitt, men jeg vet at det er mulig å søke om å få foreskrevet olje av spesialist. Det kommer jeg til å be om på neste konsultasjon.  Systemet er foreløpig stivbeint i Norge, men det har nok en årsak i et stort trykk fra Legemiddelindustrien som vil tape milliarder på smertestillende medisiner dersom CBD-olje blir noe fastleger kan skrive ut. I Nederland og i flere stater i USA er det rigide medisinske regimet løst opp. Det handler om smertepasienters mulighet til å få det bedre og ikke skaffe seg flere plager på sikt med bruk av medisiner som kan gi skader på vitale organer. Det vil jeg unngå, sier Åshild Viste til TV-helse.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

2 KOMMENTARER

1. dette cellsaltet kunne også vært noe,- desverre har norske myndigheter gjort det vanskelig for oss som ønsaker å benytte oss av dette,- da kan man prøve å ta tilskudd av mangan. Min mor begynte å skjelve i foten etter å ha gått fire meter,- syntes mangan tilskuddet hjalp,- men så nektet hun å innta det. Jeg gav da henne homøpatmedisinen mangan D12 og hun sluttet å skjelve https://schuessler-cell-salts.com/healing/muscle-shivering.htm