6 tegn på at du kan ha for lite kalium

Er du ofte sliten?  Kanskje musklene dine føles svake eller hjertet ditt banker litt for fort? Problemene kan skyldes at du har for lavt nivå av kalium.

Spinat er en god kilde til kalium (FOTO: AdobeStock)

Som alle næringsstoffer er kalium viktig for å holde kroppen frisk. Det er faktisk en type elektrolytt som hjelper musklene dine til å trekke seg sammen og at dine nerver og muskler kommuniserer. Det holder hjerteslagene i en regelmessig rytme, samtidig som du opprettholder kroppens vekst og holder hjertet, nyrene og andre organer i bruk. Kalium hjelper til med å flytte nødvendige næringsstoffer til celler mens du flytter avfallsprodukter ut av dem.

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 3,5 gram for menn og 3,1 gram for kvinner.

Noen ganger blir lavt kalium, også kalt hypokalemi, resultatet når du ikke får nok kalium i kostholdet. Kalium finnes i matvarer som for eksempel poteter, spinat, bananer, artisjokker og melk. Hypokalemi kan også skyldes bruk av reseptbelagte medisiner som gjør at du mister kalium når du urinerer, rapporterer Mayo Clinic. Disse diuretika (vanndrivende medikamenter) er ofte foreskrevet for personer med høyt blodtrykk eller hjertesykdom. Andre grunner til at du kan ha lavt kalium kan være oppkast, diaré og nyresykdom.
Her er noen av problemene du kan ha når du ikke får nok kalium.

Utmattelse

De vanligste symptomene på for lite kalium er svakhet og tretthet. Fordi alle celler og organer trenger kalium for å fungere ordentlig fungerer ikke kroppen din som den skal når de ikke får nok.

Muskelkramper og smerte

Fordi kalium hjelper musklene dine til å kommunisere med dine nerver og hjelper dem med å trekke seg sammen, når du ikke har nok av nøkkelelektrolytten, kan musklene dine få krampe, spasme og skade.

Forstoppelse

Lavt kaliumnivå reduserer ulike kroppsfunksjoner, rapporterer Womens Health, og det inkluderer fordøyelse. Når ting ikke beveger seg i normal hastighet, kan det oppstå forstoppelse.

Unormal hjerterytme

Du kan føle hjertebank eller at hjertet ditt hopper over slag. Disse arytmier kan få deg til å føle deg svak eller uvel. De kan være spesielt farlige hvis du har hjertesykdom.
Kalium har en sterk forbindelse med hjertefunksjonen. En studie fra forskere ved University of Alabama Birmingham fant at et høyt kalium diett kan bidra til å forhindre at blodårene blir stive.

Nummenhet og prikking

En av kaliumets mange oppgaver er å holde nervene dine sunne. Når du ikke har nok, kan du føle prikking og bli nummen.

Mental tretthet og forvirring

Lavt nivå av kalium kan påvirke din psykiske helse, forårsaker problemer som spenner fra hjernetåke og forvirring til mer alvorlige problemer som depresjon og hallusinasjoner, rapporterer WebMD.

Dr. Lai Chiu Nan, berømt forsker bosatt i Amerika, har skrevet boken «The Pursuit of Life». I den understreker hun viktigheten av kalium/natrium balansen for at cellene skal fungere normalt. Forholdet med ubalanse i kalium-natrium ratio kan spille en stor rolle for utvikling kreft, men også for høyt blodtrykk, hjerte-og karsykdommer og diabetes.

 

Her er noen gode kilder til å få i seg mer kalium:

 • Limabønner
 • Soyabønner
 • Hvite bønner
 • Rå spinat
 • Søtpotet
 • Potet
 • Geitost brunost
 • Yoghurt
 • Gulrotjuice
 • Kveite
 • Bananer
 • Tomat juice
 • Tomat saus
 • Melk

 

Kilder:

http://www.lapislazulilight.com/Index_About_Us_Eng.html

www.matvaretabellen.no/

https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/signs-you-may-have-potassium-deficiency