TV-Helse har møtt lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg hvor han snakker om sin vei inn mot kosthold og ernæring i pasient-behandling. Gjennom sitt arbeid med diabetes og overvekt ved Aker og Lovisenberg sykehus så han at det ble gjort mye reparasjonsarbeid med medikamenter.

Fedon ønsket den gang å opprette en klinikk på sykehuset han jobbet på, med fokus på livsstilsmedisin og livsstilsbehandling. – Tiden var ikke modent for dette da og det var mange leger som ikke så sammenheng mellom kosthold, fedme og helse, forteller Fedon. Siden denne type behandling ikke lot seg gjøre i det offentlige helsevesenet ble løsningen å starte en privat klinikk, hvilket han gjorde i 1999.

Lindberg så ikke seg selv som forfatter, men tok til pennen etter at en pasient mente han burde skrive bok om sin livsstilsbehandling. Den første boken «Naturlig slank med kost i balanse» (publisert i 2001) skapte mye samfunnsdebatt. Dette på grunn av at hans forskningsbaserte råd var noe i strid med de offentlige anbefalinger. – Sukker var ikke ett stort tema på det tidspunktet, forteller Lindberg. At han hadde pasienter i behandling var med på å holde fokus under alt mediahysteriet.

– Se hele intervjuet i videoen over.

Før Lindberg kom i medias søkelys som kostholdsekspert var det, nå professor emeritus i medisinsk basalfag ved UiO, Kåre Norum som blant annet la føringer for norske kostholdsvaner. Norum bidro til Statens ernæringsråd sine anbefalinger med at fett var ikke var bra for folkehelsen og som igjen bidro til en hærskare av lettprodukter.

Lindberg banet vei for forebyggende medisin og mente at sykdommer kunne reverseres med kosthold og kosttilskudd. Han og Dag Viljen Poleszynski debatterte blant annet på NRK om hvordan middelhavskosthold, med lite karbohydrater og mer fett, var veien å gå for å forebygge diabetes og andre kostholdsrelaterte sykdommer.

SE OGSÅ: Ketogent kosthold kan forebygge kreft

Flere leger følger heldigvis i dag i samme spor som Lindberg med like stor interesse og nysgjerrighet, selv om  dagens medisinstudier ikke fokuserer på kost og ernæring i sitt pensum.

TV-Helse redaksjonen syntes det da er trist å se samme trenden i noe vi mener er den ensidige samlingen med foredragsholdere om kosthold og ernæring på neste ukes ernæringskonferanse «Maten Vår» som arrangeres av Aftenposten (sponset av Tine) onsdag 23. mai.

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.