Hvorfor hadde ikke dine besteforeldre matallergi eller matintoleranser?

FOTO: http://www.healthy-holistic-living.com

Kraftig økning i allergier: Stadig flere blir allergiske i en eller annen form. Ifølge Norges astma- og allergiforbund antas det at rundt fem prosent av befolkningen hadde allergi på 1970-tallet. Når det gjelder dagens forhold, viser en britisk studie fra 2009 at omtrent halvparten av alle barn har hatt en eller annen form for allergisk reaksjon. For den voksne delen av befolkningen er tallet 30 prosent. Bak studien står dr. Glenis Scadding, som er spesialist i allergi og underviser ved University College London.

Selv om det kan hevdes at tester for matvareallergi og/eller matoverfølsomhet ikke fantes den gang og at det var mye mindre fokus på disse bekymringene som helhet, er det klart en økning av dokumentert tilfeller av allergi og intoleranser i dag.

Så hva kan være noen av grunnene til at besteforeldre/oldeforeldre ikke hadde matallergi eller introleranser?

Disse forholdene kan ha spilt en rolle …

1) De spiste mat i sesong

Mat kom fra gårder og små markeder på begynnelsen av 1900-tallet, og fordi konserveringsmidler ikke var mye brukt ennå, var maten fersk. På grunn av mangel på behandlet mat, var kostholdet næringstett og maten ga dem den næringen de trengte.

2) De gikk ikke på dietter og utsatte ikke kroppen og stoffskiftet for store påkjenninger

Våre besteforeldre ble ikke offer for ulike dietter, reklame for usunn mat og drikke og kaloritelling. På grunn av dette hadde de en sunn metabolisme og spiste i henhold til kroppens behov. De spiste mat når maten var tilgjengelig.

3) De tilberedte maten hjemme fra grunnen av, med tradisjonelle tilberedelsesmetoder

Å kjøpe bearbeidet mat var ikke et alternativ, og spise ute var en sjelden luksus. Heldigvis for våre besteforeldre var disse vanene bra for helsen.

4) De spiste ikke genmodifisert mat, tilsetningsstoffer og stabilisatorer.

Maten var ennå ikke behandlet med tilsetningsstoffer, antibiotika og hormoner for å bevare holdbarhet, konsistens og utseende på bekostning av forbrukerens helse.

5) De spiste hele dyr som inkluderte mineralrik beinkraft og innmat.

Bein fra dyr ble lagret eller kjøpt for å lage kraft og supper, og innmat hadde en spesiell plass ved middagsbordet. Disse matvarene ble verdsatt for sine medisinske egenskaper, og ble aldri kastet.

6) De gikk ikke til legen når de følte seg syke eller tok reseptbelagte medisiner.

Da de fikk feber og var syke tok de det med ro til det gikk over. De spiste supper og fikk masse hvile. De håndterte kroppens naturlige helbredelsesprosesser mye bedre enn vi gjør i dag. Maten var medisin, enten de skjønte det eller ikke. Legebesøk ble spart til å håndtere skader ved uhell og livstruende sykdom.

 

Prøv ut denne deilige og enkle kraftoppskriften – Hjemmelaget kraft.

 

7) De brukte mye tid ute

Våre besteforeldre kunne ikke velge å holde seg inne og spille på telefonen eller PC-spill. De brukte naturen som lekeplass. De var mye ute, fikk frisk luft og naturlig bevegelse.

Hva har dette med matintoleranser å gjøre?

Ernæring påvirker hver celle i koppen vår. Helsen til våre celler er avhengig av kosthold og livsstil. Celler skaper vev, vev skaper organer, og vi består av et system av organer. Hvis din ernæring er utilstrekkelig, vil integriteten til hver celle, vev og organ i kroppen lide. Dermed kan du være mer følsom for visse matvarer.

Hva tror du?

https://www.aftenposten.no/norge/i/z4Ez9/Kraftig-okning-i-allergier
http://www.healthy-holistic-living.com/grandparents-didnt-food-allergiesbut