Uventet besøk av blant annet Mattilsynet hos jordbærprodusenter i Vestfold avdekket både dårlige sanitærforhold og brudd på kjemikaliebruk. Flere etater var med på aksjonen som har pågått den siste tiden skrives det i denne saken på Dagbladet.no

 

SE OGSÅ: Fokus på økologisk og ren mat

 

Marianne Pedersen ved a-krimsenteret i Tønsberg sier i intervju med Dagbladet at resultatene er under enhver kritikk:

 

«Vi ser brudd på flere etaters regelverk, blant annet innen kjemikaliebruken som ikke er slik den skal være»

 

(FOTO: Enger)

Pedersen og andre personer fra blant annet Arbeidstilsynet, Sør-Øst politidistrikt, skattemyndigheter, NAV Kontroll, Tollvesenet og brannvesen bidro til å avdekke forholdene som fikk Mattilsynet til å destruere, ved ett tilfelle, opptil 20 kasser med jordbær. Mattilsynet har ilagt forbud mot å selge jordbær fra disse gårdene frem til forholdene vedrørende kjemikaliebruk, sprøytemidler og bedre sanitær og arbeidsforhold for jordbærplukkerne er på plass. Pedersen forteller til Dagbladet.no at:

 

«Det er særlig arbeidstakere fra Vietnam som oppholder seg i vårt område nå, og vi ser at flere av disse blir utnyttet på det groveste. Dette er folk vi anser som svært sårbar arbeidskraft»

 

Stedene hvor det ble avdekket dårlige forhold skal i den nærmeste tiden følges nøye opp. Jorbærsesongen er enda ikke over og mange ønsker å kose seg med en kurv av de søte bærene. Er du bekymret for hva bærene har fått gjennomgå skal det være nok bare å skylle dem, ifølge Mattilsynet i denne saken på dagbladet.no. Skulle man være ekstra bekymret så kan man også bruke eddikvann, etter anbefaling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 

LES OGSÅ: Hvorfor hadde ikke dine besteforeldre matallergi eller matintoleranser?

 

Kjemikalier og sprøytemidler brukt på disse stedene vekker også oppsikt. NRK.no skrev for en tid tilbake en sak «Ansett som kreftfremkallende i USA – sprøytes på jordbær i Norge» hvor det kort oppsummert handlet om sprøytemiddelet Spirodiklofen som ble brukt på norske jordbær. Videre i saken står det også om ytringer i forhold til Norges trege håndtering av reguleringen av skadelige kjemikalier sammenlignet med Danmark og Sverige. Gjør produsenter i Norge nok for å få ren mat på bordet?

(FOTO: Enger)

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.