Flere ulike næringsstoffer kan bidra til å redusere symptomene på schizofreni og andre psykotiske lidelser viser en unik forskningsgjennomgang.

Gjennomgangen ble utført ved University of Manchester og er den første evalueringen som er blitt gjort av ernæringsterapi på førstegangsinnleggelse av folk i psykose. Denne evalueringen inkluderte data fra åtte kliniske studier av kosttilskudd totalt for 451 ungdom på et tidlig stadie av psykotisk lidelse.

Arbeidet ble ledet av forsker Joseph Firth ved NICM Health Research Institute ved Western Sydney University i Australia. Målet var å finne ut om kosttilskudd kan være en effektiv behandling for ungdom med psykose. Det de fant var at noen næringsstoffer som ble inntatt parallelt med standardbehandling forbedret psykisk helse for unge mennesker mer enn standard behandling alene.

Det er tydelig indikasjoner på at noen næringsstoffer kan være nyttig som tilleggsbehandling for noen pasienter med psykose, sier Joseph Firth.

Taurin reduserte psykotiske symptomer

Et næringsstoff det ble sett nærmere på var aminosyren taurin som finnes i større mengder i matvarer som skalldyr og kalkun. Ifølge en klinisk studie utført i Melbourne av 121 unge pasienter med psykose, kunne 4 gram taurin per dag redusere de unges psykotiske symptomer på bare 12 uker.

Tilsetning av visse antioksidanter, slik som n-acetylcysteine og vitamin C, synes også å være i stand til å gi effekt, spesielt hos pasienter med høye nivåer av oksidativt stress. Når det gjelder Omega-3 tilskudd, er det kjent at det kan forbedre hjernenhelsen til unge mennesker med psykose, men bevisene for at de faktisk reduserte psykotiske symptomer var uklart i denne evalueringen.

Vi må være sikker på at vi kan gjenta resultatene fra de innledende studiene før vi kan trekke noen definitive konklusjoner, sier Firth. Hans team har nå til hensikt å gjøre nettopp det: å starte en ny klinisk utprøving av et kosttilskudd som inneholder alle potensielt viksomme næringsstoffer hos ungdom med psykose.

«Individuelle næringsstoffer synes å ha bare moderate effekter på psykisk helse, i beste fall. «En behandling som kombinerer alle næringsstoffer med potensiell effekt mot psykose kan ha større og mer gunstige effekter på unge mennesker med denne tilstanden», sier Firth.

– Vi skal teste dette i Sydney, Australia i løpet av 2018 for å lære mer om hvilken rolle ernæring kan ha for psykisk helse i fremtiden.

Kilde:

University of Manchester. Antioxidants and amino acids could play role in the treatment of psychosis. Pressmeddelande 2018-03-22.

Studien: Firth J, Rosenbaum S, Ward PB, Curtis J, Teasdale SB, Yung AR, Sarris J. Adjunctive nutrients in first-episode psychosis: A systematic review of efficacy, tolerability and neurobiological mechanisms. Early Interv Psychiatry. 2018 Mar 21. doi: 10.1111/eip.12544.