VARM?: Kvinner er raskt ute med å skylde på klimakteriet når svetten pipler fram på pannen selv om det er kjølig i rommet eller når det føles som om du har 10 somre innabords når det er midt på vinteren. Joda, det kan skyldes begynnelse på klimakteriet, men kan også ha helt andre årsaker.

Her er 10 vanlige årsaker til hetetokter som ikke har noe med overgangsalder å gjøre.

1. Du er insulinresistent:

Svetter du mye, spesielt om nettene, kan det hende at kroppen din har problemer med å regulere blodsukkernivået. Foruten svettebygene, er det også vanlig å være følsom for temperaturøkning. Det kan være et symptom på diabetes.

 

2. Under -eller overaktiv skjoldbruskkjertel:

Det er ikke utenkelig at svetting og følelse av «overoppheting» kan skyldes for lav eller høy aktivitet i skjoldbruskkjertelen. En blodprøve vil kunne avklare dette ganske raskt.

 

3. Stress:

Er du stressa og adrenalinet ruser rundt i kroppen, blir du ganske enkelt varm. Stresser du, svetter du!

 

4. Graviditet:

Er du klar over at kroppstemperaturen din stiger en halv grad når du har eggløsning? Blir du gravid, holder denne temperaturøkningen seg gjennom 9 måneder.

 

5. For mye kaffe: 

Er du blant «kaffekjerringene», blir du varm i toppen om du får i deg for av den brune drikken. Mye koffein kan øke kroppstemperaturen din.

 

6. Du er syk:

Frostrier er det de fleste forbinder med stigende temperatur og sykdom. Men er du ikke helt i slaget og har feber, vil du kjenne deg varm. Alle typer infeksjoner kan få temperaturen til å stige – også en flis i fingeren!

 

7. Bivirkninger:

Leser du pakningsvedlegget når du får en ny medisin av legen din? Det er slett ikke uvanlig at du kan bli både heit og svett som følge av bivirkninger. Medisiner for depresjon, samt opiater, kan gi plagsom svette og varmefølelse.

 

8. Alkohol:

Alkoholen går deg til hodet.  Det samme gjør varmen. Alkohol får blodkarene i ansiktet til å slappe av, noe som  i sin tur gjør at huden kjennes varm og rød. Det er heller ikke uvanlig å svette om natten etter en rangel, noe som skyldes at blodsukkernivåene synker når leveren kvitter seg med alkoholen.

 

9. PMS:

Nåvel –  å kjenne seg varm og klam, er muligens ikke de første symptomene man kobler til premenstruelt syndrom, men det er bakenforliggende faktor. Kroppstemperaturen kan nemlig stige som en følge av at østrogenet minsker.

 

10. Krydret mat:

Mat som river i smaksløkene og setter dem i «brann», framkaller ofte svette, hetetokter og rødme. Vil du unngå svetteringer i den nye kjolen din eller slippe å svette ned i tallerkenen, finn ut hvilke krydder du reagerer på og reduser deretter.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.