Ser du at Fido begynner å ake seg på rompa på tepper, bite seg i potene, klø seg frenetisk i ører, ansikt, armhuler og lyske, må du ta signalene på alvor. Mest sannsynlig har din firbente kompis utviklet allergi.

Veterinær Babette Baddaky

Babette Taugbøl, veterinær og dermatolog hos Dr. Badakky AS på Skotterud, opplyser til TV-helse at omlag 15% av hunder lider av atopisk dermatitt («hudallergi», «atopi») – en arvelig allergiform som utvikles før 3 årsalder og som varer livet ut. Opptil 35% av hunder med atopi reagerer også på proteiner i fôret.

Overdreven respons

– En allergi er en overreaksjon fra kroppens immunforsvar på stoffer («allergener») som ikke er skadelige og som normalt ikke skulle gi en reaksjon. Allergenene kan være husstøvmidd og lagermidd, pollen, soppsporer, flass fra dyr, loppespytt, spytt fra bitende insekter og ingredienser i fôr. Allergenene kan gi allergiske reaksjoner gjennom hudkontakt, innånding og gjennom mage-tarm kanalen.

– Allergiske dyr danner for mye IgE antistoffer. Når disse bindes til allergenet, frigjøres biokjemiske stoffer. I huden fører disse til kløe og i luftveiene til pusteproblemer. Fôrallergi kan oppstå alene eller som en del av et allergiproblem, forklarer Babette Taugbøl. Atopi kan ramme alle hunderaser og blandinger, men enkelte raser kan være mer utsatt for allergi.

 

Symptomer og diagnose

Vanligste symptomer på allergi er frenetisk kløing, slikking og biting.  Typisk er også at hunden «aker seg» på tepper eller ute på bakken. Hos enkelte bli øynene røde og rennende. Reagerer hunden på fôr, kan den få oppkast, diare, slimete avføring, veldig hyppig avføring (mer enn 3 ganger daglig) og varierende konsistens på avføring.

– Som en tommelfinger-regel kan man si at allergi ses på labbene, under magen, i armhulene, under halen/rundt anus, på haken, innsiden av ørelappen og i øregangen og rundt øynene.

– Hvordan stilles diagnosen?

– Atopi er en utelukkelsesdiagnose. Det vil si at hundeeieren i samarbeid med veterinæren, utelukker og behandler mot parasitter og eventuelle infeksjoner, samt gjennomfører en testdiett. Dersom hunden fortsatt klør, har den som regel atopisk dermatitt.

Fôrallergi

Veterinær Babette Taugbøl opplyser at minst 35% av hunder med atopi også har reaksjoner på visse proteiner i fôret.

– Det eneste man kan gjøre for å finne ut om hunden har fôrallergi, er å gjennomføre en streng eliminasjonsdiett med nye proteiner og karbohydrater i minst 8 uker hvor hunden forhåpentligvis blir bedre.  Deretter gis det gamle fôret for å se om den blir verre igjen. Veterinæren kan også ta en blodprøve for en «fôrreaksjonstest». Denne testen vil vise hvilke proteiner og karbohydrater hunder har hatt minst kontakt med tidligere. Noen av de med laveste utslag kan så brukes til en testdiett, som man bør komme fram til i samarbeid med veterinæren.

LES OGSÅ: Hunden din kan dø av tannstein!

Behandlinger

Atopi er en livslang sykdom og krever ofte en kombinasjon av spesialtilpassede behandlinger.  Veterinær Taugbøl forklarer her hvilken terapi, medisiner og tiltak som kan hjelpe hunden din;

*Allergenspesifikk immunterapi («allergi vaksine» ASIT) kalles også for hyposensibilisering, desensibilisering, allergiterapi eller allergivaksinering, og er ofte førstevalget i behandlingen av allergiske hunder og katter.

Formålet med immunterapi er å endre kroppens immunrespons, slik at den ikke overreagerer når den kommer i kontakt med allergener slik som husstøvmidd og pollen.

– For å lage immunvaksiner, må det tas en blodprøve av hunden. Resultatet vil vise hvilke allergener som skal inkluderes i vaksinen som gis som sprøyter en til to ganger i måneden eller i dråpeform i munnen daglig. Omtrent 75% av pasientene får effekt av immunterapi og vil klare seg helt uten eller med mye mindre mengder kløestillende medisiner. Effekten kommer gjerne etter 5 måneder, men det kan ta opptil ett år hos enkelte. Behandlingen er livslang og kan kombineres med all annen behandling.(saken fortsetter under bildet)

*Kløedempende medisiner: Det finnes mange kløestillende medisiner som kan foreskrives for å dempe symptomene. Som regel må de brukes i den første fasen i et behandlingsregime for å få kontroll på kløen og noen ganger i perioder i året hvis kløen forverres. Disse medisinene behandler ikke grunnårsaken for allergien.
Veterinæren vil diskutere hvilke medisiner som vil være best for ditt dyr.

  • Kortisonpreparater (tabletter, spray, øremidler)
  • Ciklosporin (kapsler, flytende)
  • Oclacitinib (tabletter)
  • Lokivetmab (sprøyte)
  • Antihistaminer (tabletter, øyedråper)

Dette kan DU gjøre;

Husstøvmidd: Ikke ha hunden på soverommet, i sengen eller la den ligge på vegg til vegg teppe. Fido bør ligge på madrass med tett, fast trekk eller på en” Bia-seng”. Trekket må tørkes av med fuktig klut minst en gang i uken.  Eventuelle hundetepper skal vaskes i 60 grader en gang ukentlig. Ellers regelmessig støvsuging hjemme.

Pollen: finn ut hvilke planter og trær som finnes i nærmiljøet. Prøv å unngå disse områdene under pollensesongen (trær om våren, gress om sommeren og ugress/urter om høsten). Følg med på Pollenvarsel og hold hunden inne tidlig om morgenen og sent om ettermiddagen i den verste pollensesongen. Plenen skal holdes kort og hunden tas inn når plenen klippes. Etter luftetur bør du dusje hunden.

Badebehandling 1-2 ganger i uken med mild fuktighetsgivende og kløedempende sjampo. Bruk alltid balsam/balsamspray etter hvert bad.  Oppdager du hudforandringer, rådfør deg med veterinæren om type sjampo.

Tilskudd av omega-3 fettsyrer i maten kan dempe kløe og betennelsesprosesser og er viktig som tilleggsbehandling. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fiskeolje har vitenskapelig dokumentert effekt for allergikere. Bruk produkter av høy kvalitet som også viser hvor mye EPA/DHA de inneholder.

Lactobacillus rhamnosus: Tilskudd til tispe og valpene kan redusere sjansen for å utvikle atopisk dermatitt hos valpene. Studiene er meget interessante og viser at tarmhelse og hudhelse er sammenkoblet. I 2019 kommer det et tilskuddsfôr («kosttilskudd») til hund/valper på markedet med Lactobacillus rhamnosus

Unngå bruk av tyggeben, tørrfisk og hundegodis hos hunder som har vist at de reagerer negativ på noen fôrproteiner.

Sekundære infeksjoner med bakterier eller gjærsopp (Malassezia) forekommer hyppig hos atopikere. Alle hudbetennelser vil gi kløe. Veterinæren vil på grunnlag av prøver fra huden eller ørene anbefale riktig produkt (ørerens, hudgel, sjampo, skum, våtservietter etc).

Ikke glem at psykisk velvære er like viktig for en hund som for mennesker. Regelmessig mosjon og stell tilpasset hundens behov, vil gi bedre immunitet.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

  1. Har noen noen gang forsøkt å gi dyrene D vitamn? D vitamin kan redusere eller fjerne allergier hos mennesker, da kan muligens det samme skje hos hunder… ?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.