ICA-Maxi, COOP, City Gross, Lidl og alle andre dagligvarebutikker tier om det. Alle markedsfører den industrielle lakseoppdretten langs norskekysten (norsk fjordlaks), og man mørkelegger at 53 000 000 laks døde i 2017 i sine trange merder, men hva gjør vel det når det ble en ny salgsrekord?

Tekst: Christer Nilsson, historiker, forfattar, uppd. kl 12:43, 20 sep* | Foto. Scottishsalmonwatch.org

Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Med staten som sin beste venn, klarer lakseindustrien alt. Sommeren 2017, tok journalisten Mikael Frödin seg over barrierene i Alta i Nord-Norge til en laksefarm med hundretusenvis av fanget fisk. Det kom til å forandre hans liv. Det viste seg å være mye mer ubehagelig enn han noensinne kunne forestille seg. Laksen hadde store kjøttsår, var dekket med sopp, manglet gjeller og ryggfinner. De hadde skoliose og buede ryggrader. Det ble bøter for Frödin for ulovlig inntrenging, men det ble også en anerkjent dokumentarfilm ut av besøket.

Under laksen foringsrør, er det et femten meter dypt lag av avfall som myldrer med bakterier, medisinske preparater og giftige plantevernmidler. Lakselus, sykdom i bukspyttkjertel og det smittsomme lakseviruset har spredd seg i norske lakseprodukter, som i stor grad er ukjent for forbrukerne og den infiserte fisken selges i uforminsket tempo.

LES OGSÅ: Spiser oss sterile!

Ville fiskebestander kan påvirkes

Ettersom merdene ligger i åpent hav, spres forurensningene seg i det kystnære havet og påvirker den ville fiskebestanden og faunaen i havbunnen. Laks utgjør en direkte trussel mot menneskers helse.

Prøvene studert av forskere viser at industrilaksen kanskje er den mest giftige basismatvaren i verden. I en global studie publisert allerede i 2004 i magasinet Science, ble ikke mindre enn 13 stabile forurensende stoffer funnet.

Ubalanse i fettsyrer og giften Ethoxyquin

Det mest iøyenfallende var den veldig skjeve balansen mellom Omega-3 og 6. Den ideelle balansen er 1/1. Omega-6-innholdet i oppdrettslaks er 5,5 ganger høyere enn i villaks. I tillegg inneholder oppdrettslaks mellom 14-34% fett mot normal i villfanget på 5-7 prosent. Det høye fettinnholdet bidrar til å akkumulere langt mer fettløselige giftstoffer.

Toksikolog Jerome Ruzzin har testet en rekke matvarer i Norge opp mot laks og laksen inneholdt med god margin mest giftstoffer. Mus som spiste oppdrettslaks viste fedme og tykke lag av fett rundt tarmen. Mus utviklet også diabetes. Antioksidanten i fiskeforet, for å hindre fettet fra harskning, kalles ethoxyquin. Denne giften er opptil 20 ganger høyere enn tillatte nivåer i frukt, grønnsaker og kjøtt. For fisk er det ingen grenseverdi, noe som er veldig rart.

SE OGSÅ: Laks er blitt mindre bærekraftig og næringsrik

Så hva kan vi forbrukerne gjøre?

  • Sette produsentene mot veggen
  • Kreve at forhandlerne tar sitt ansvar og advarer mot oppdrettslaks, akkurat som de advarer mot tobakksbruk
  • Eller bare stoppe å kjøpe oppdrettslaks

Det er en kamp mot mektige eierinteresser som for eksempel det verdensledende fiskeoppdrettselskapet Grieg Seafood. Enorm fortjeneste står på spill. Norge har 53 prosent av antlanterhavslaks, Chile er nummer 2 med 25 prosent. Hvis tilstrekkelig mange mennesker innser at de har forbrukermakt så er det å nekte å spise norsk industriell laks et virkemiddel.

Det er også KRAV merkede lakseoppdrett i Norge. Der fiskene har mer plass, fôret er økologisk,  rengjøring gjøres for hånd, og det er ingen bruk av giftstoffer og kjemiske plantevernmidler. Så hvorfor skulle vi ikke alltid kreve bare KRAV laks, alle på samme tid og overalt i et mektig forbrukeropprør?

Text: Christer Nilsson, historiker, författare | Oversatt og tilrettelagt av Birthe Storaker

 Relaterate artikler

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.