Opptil 50 prosent av kvinner vil oppleve en form for underlivsprolaps i løpet av sitt liv og opptil en av tre kvinner får en form for underlivsprolaps etter fødsel. Det er dessverre store mørketall da mange kvinner ikke sier ifra om plagene sine. Sadie kjente ingen som hadde opplevd det eller fortalt henne om det.

Dette er historien om Sadie Lawler (35), som hadde underlivsprolaps. Hun har en nydelig datter som hun fikk etter en fin og helt naturlig fødsel uten komplikasjoner. – Vi snakker lite om hva som kan skje med kroppen etter en fødsel. Jeg trodde jeg hadde lest det meste, forteller Sadie.

– Ingen hadde forberedt meg på hva som plutselig ble fremtiden min. Det å ikke kunne gjøre enkle ting som å stå på jobb, gå tur i fjellet eller småløpe etter dattera mi. Eller bare sitte på café uten smerte, eller gå på do uten å gråte, forteller Sadie. – Jeg var forberedt på at kroppen skulle endre seg etter fødselen, men ikke på å miste livskvaliteten min, forteller Sadie. Det føltes så urettferdig og trist, men mest av alt føltes det ensomt, forteller hun videre.

SE OGSÅ: Sitter du som en banan? Her er 3 gode øvelser alle kan gjøre!

Støttegrupper på nett

Støttegruppene på nett var en trøst når hun følte seg forferdelig alene. Alene i et hav av slanke friske mødre med underliv av stål på løpe-trilletur med full sminke og fine antrekk. Men støttegruppene var også fylt av skremmende og deprimerende historier om kvinner verden over som ikke blir hørt av legene sine.


«Hver gang jeg løfter eller bærer eller steller henne så kjenner jeg underlivet. Noen ganger er det så ille at jeg må holde på det mens jeg går på do fordi det føles som om noe kommer til å ramle ut. Jeg klarer ikke å leve slik.»


Manglende hjelp

Sadie oppsøkte flere leger for å få hjelp, og fikk høre at hennes problem var veldig vanlig, at det kom nok til å gå bra og mest sannsynlig ordne seg selv i løpet av et år. Hun fikk forslag om fysioterapi og pessar, med en visst uttrykt skepsis til effektene av de tiltakene. Operasjon ble også foreslått, under forutsetning av at hun var ferdig med å få barn og med stor sannsynlighet for at det ikke ville løse problemet. Tilstanden hennes ble ikke tatt på alvor.

– Dette er noe millioner av kvinner verden over får høre, meg selv inkludert sier Sadie.

De som jobber med kvinnehelse bør faktisk jobbe med å få kvinners helse tilbake.

Fordi ingen snakker om det, tok det to måneder før Sadie fikk henvisning til gynekolog, etter å ha mast på legen om henvisning. Og enda en måned før hun maste seg frem til diagnosen. Og enda en måned før hun gråt seg frem til fysioterapi. Og hele veien ble hun møtt med lite informasjon, lite hjelp, og følelsen av at hun klagde over ingenting.

Opptil 1 av 3 kvinner får en form for underlivsprolaps etter fødsel. Og opptil 50 prosent av kvinner vil oppleve det i løpet av sitt liv.

Ble deprimert

Det er ikke uten betydning at dine indre organer er på vei ut av kroppen. Flere ganger ble Sadie ikke undersøkt riktig hos leger, og fikk en diagnose som ikke gjenspeilet de store plagene hun hadde.  Hun ble dermed ikke tatt på alvor ved videre behandling. Det gjorde vondt å sitte, gå og stå. Hver gang hun skulle løfte, bysse, bære, amme, så føltes det som om alt skulle falle ut av henne. Selvfølelsen ble lav. Kroppen falt fra hverandre. Som nybakte mødre får man ofte høre at man må nyte den herlige tiden med den lille babyen. Sadie prøvde hardt og med store smerter hver eneste dag å nyte å være til stede for datteren.

Endelig våknet jeg opp ut av tåka og sluttet å være trist og redd. Jeg ble sint.

Sadie ble deprimert. Hun jobbet iherdig med daglige knipeøvelser, men opplevde ingen bedring. Hele tiden gikk hun til fysioterapeut som sa at det kom til å bli bedre. Hun gikk til kiropraktor, fordi bekkenet var så vondt. Og insisterte på at smertene var relaterte. Hun prøvde å finne andre

behandlere, og håpet at noen ville kjenne til noe som kunne hjelpe? Hun gikk til legen igjen, og fikk beskjeden om «at når man velger å få barn, så må man regne med at noe sånt kan skje. Det er ikke så mye du kan gjøre”. Sadie håpet i det lengste at de rådene hun fikk ville hjelpe. Hun håpet å bli tatt vare på når hun var på sitt mest sårbare, men denne kommentaren ble siste dråpen for Sadie. Brått våknet hun opp og sluttet å være trist og redd. Hun ble heller sint, og enda litt sintere.

Nå har jeg funnet noe som har reddet livet mitt, og jeg håper å kunne hjelpe andre.

I denne prosessen stilte Sadie seg mange spørsmål. – Er dette det vi kan tilby kvinner? En fremtid uten utsikt til forbedring, der alt er vondt og bare det å gå på toalettet er skamfullt og ubehagelig? – Og hvis så mange kvinner lider av dette, hvorfor er behandlingen så begrenset? Og så tydelig mislykket? Sadie ble sint på vegne av alle de modige kvinnene, men hun ble også litt sint på dem. For om flere hadde snakket ut om dette, så ville kanskje behandlingen vært bedre?

Siden hun ikke fikk noe behandling som hjalp gjorde hun det hun har gjort flere ganger før i livet sitt. Hun tok helsa si i egne hender og prøvde å finne noe som kunne hjelpe. Hun gransket og leste og forhørte seg. Så viste det seg at i Spania, der hun er oppvokst, finnes det en type øvelser som er standard anbefaling etter fødsel, og som kan ha veldig god effekt på underlivsprolaps.

LES OGSÅ: Byttet smertestillende med yoga

Det viste seg at det fantes sentre over hele Spania som hadde drevet med dette i over 30 år, og det fantes trenere over hele verden. Dette viste seg å også være standarden i Frankrike, og veldig populært i mange land i Europa. – I Spania, som ikke akkurat kan skryte av likestilling, tar de tiden etter fødsel mye mer på alvor enn i Norge, forteller Sadie. Kvinner blir undervist i en hel rekke øvelser og får tett oppfølging ved komplikasjoner. Her i vårt likestilte Norge måtte Sadie kjempe seg frem for å få mulig hjelp som ikke var til noen nytte. Hele veien ble hun avvist, og snakket nedlatende til.

Hypopressiv trening – øvelser som ga resultater

Øvelsene Sadie fant frem til heter hypopressiv trening og stammer fra gammel yoga praksis. Man kan se litt rar ut mens man praktiserer dem siden det handler om å trekke opp mellomgulvet når du har pustet ut slik at du bruker det som en slags sugekopp for å trekke alt innvendig opp igjen. – Jeg sleit med å få til teknikken da det ikke finnes noen i Skandinavia som underviser i dette og jeg måtte lære med en trener fra Canada via Skype, forklarer Sadie. ­Etter kun to dager ble jeg kvitt alle smertene i bekkenet, og prolapsene gikk fra å være så plagsomme at jeg aldri klarte å tenke på noe annet, til nesten å kunne glemmes mesteparten av tiden, forklarer hun videre. Hun ble så lykkelig at hun gråt.

Det var første gang hun så at hun hadde en mulighet til å få livet tilbake. At hun kom til å kunne nyte et liv med sin datter. At hun kanskje kunne gå tilbake på jobb en dag. At hun kanskje ville få lyst til å ha sex igjen.

Sadie har har blitt så bra at at hun nå er helt symptomfri fra skader så alvorlige at de ”kun kunne fikses med operasjon”. – Tenk så mange dette kan redde! ­Hvis jeg hadde fått disse øvelsene etter fødsel hadde jeg ikke skadet meg selv enda mer og slitt på alt av vev og organer og jeg hadde kanskje unngått den mørkeste tiden i mitt liv. ­Jeg hadde kanskje hatt en finere barseltid med trilleturer uten smerte, avslutter hun.

Mitt største ønske er å redde andre kvinner fra å gå gjennom det jeg har gjort. Jeg håper jeg kan hjelpe dem litt på veien. Derfor har jeg utdannet meg til å bli sertifisert trener i hypopressiv trening, og ser denne teknikken gjøre underverker hver eneste dag. Jeg har etablert klinikk der jeg har pasienttimer 5 dager i uka. Jeg holder workshops over hele Norge, og har trent opp over 4000 kvinner, menn og barn ila årene. I tillegg tilbyr jeg flere nettkurs, og utdanner også andre behandlere.Det er tydelig at det har vært et stort behov for et alternativ til det smale behandlingstilbudet som har vært i Norge.\

 


Kilder:

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.