«5 om dagen» er noe vi nordmenn har ansett som en sunn kampanje for å få i seg nok frukt og grønt. Men spiser du du mye karbohydrat fra før som masse brød, pasta og potet er ikke kanksje «5 om dagen» i tillegg særlig optimalt?

Tekst: Arnt-Olav Enger

Bidrar til fedme-epidemien?

I Helsemagasinet nr4. fra 2019 skriver den uhavengige forskeren og PhD i offentlig helseernæring, Zoé Harcombe, at «5 om dagen» konseptet om å spise minst 5 frukt om dagen kan bidra til overvekt. Dette grunnet mengde karbohydrater i frukt i form av fruktose. Fruktose er et fetende karbohydrat som fraktes til leveren og omdannes til fett. Hun skriver:

«Frukt er ikke engang næringsmessig verd sine fetende egenskaper – Frukt har et brukbart innhold av ett av 13 vitaminer (vitamin C), men grønnsaker er en like god kilde, om ikke bedre. – Kjøtt, fisk og egg gir rikelig av de 13 vitaminene. Frukt innholder rikelig av én av 16 mineraler (kalium) – et mineral vi sjeldent mangler – men animalsk mat er igjen en langt rikere kilde til alle essensielle mineraler.»

Mangelen på næringsinnhold i mat har også blitt drastisk endret sammenlignet med for 100 år tilbake. Under kan du se intervju med lege Roald Strand om tapet av næringsinnholdet i maten vår i nyere tid.

På tide å tenke nytt?

Er det på tide å tenke nye råvarer inn i «5 om dagen» konseptet? Skal man inkludere andre matvarer så ordtaket blir et sunnhetstegn igjen? Harcombe skriver i Helsemagasinet at:

«En optimal næringsrik fem om dagen-meny ville inkludert kjøtt (ideelt lever, fisk (helst sardiner), egg, solsikkefrø og spinat»

Ernæringsfysiolog og forsker Dag Viljen Polenszynski supplerer med dette til TV-Helse.no:

Dag Viljen Poleszynski (FOTO: Enger)

– Det er myndighetenes råd som er snudd på hodet. De anbefaler masse brød og karbohydrat, og det finnes ingen som helst dokumentasjon som tilsier at «5 om dagen» i tillegg til dette er optimalt. For de fleste er det bedre med mye mindre frukt, dersom man spiser mye karbohydrat.

LES OGSÅ: Slik kan du styrke ditt immunforsvar mot virus

– De som lider av insulinresistens (iflg. forskere i USA gjelder det 88% av befolkningen), tåler lite karbohydrat, og noen tåler ikke mer enn 20-30 g/d. En stor appelsin kan inneholde 15-20 g sukker, og følgelig må man finne ut hvor mye man tåler og holde seg innenfor det før man spiser mye frukt. Tåler man 50 g/d, er en appelsin og et eple pluss grønnsaker som blomkål og brokkoli helt fint, men frukt på toppen av store mengder stivelse fra brød, spagetti, kaker, ris osv., er ikke å anbefale.

– I fortidsmiljøet var animalske produkter hovedrett og planter bare «nødproviant». Nå er dette snudd på hodet, sier Viljen.

 

Norske helsemyndigheter anbefaler å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Slik er kostrådet:

  • La grønnsaker og frukt være en del av alle dagens måltider. Halvparten av dine fem om dagen bør være grønnsaker.
  • Én porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
  • Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt.
  • Velg kokte og bakte poteter framfor stekte. Poteter er ikke en del av fem om dagen, men inngår likevel i et variert kosthold. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta.
  • Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i fem om dagen, men har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.
  • Spis gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.

 

Kilde: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen

 


Kilder:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.