Er du slagpasient, må du straks ta kontakt med legen din.

Legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim, slutter nemlig med en knapp måneds varsel å produsere to livsviktige legemidler brukt for å forebygge hjerneslag.

Det er medisinene Asasantin Retard og Persantin Retard globalt som er besluttet avregistrert, opplyser Statens Legemiddelkontroll på sine nettsider.

– Siden dette skjer i løpet av sommeren er det viktig at legene er svært oppmerksomme og sørger for at ingen får opphold i denne viktige behandlingen, sier Madsen til nettstedet.   De berørte slagpasienter må få alternativ behandling, der likeverdige preparater ikke er tilgjengelig. Lege, eventuelt legespesialister som indremedisinere, hjertespesialister og nevrologer, må konsulteres snarest, skriver nettstedet.

Avregistreringen av de livsviktige medisinene kommer i en tid da medisinmangelen fra før er rekordstor.  Sammenlignet med 34 registrerte mangler i 2008, ble det registrert 684 mangler i fjor. Hittil i år er det registrert 655 mangler og vi er knapt seks måneder inn i det nye året.

-Det er blitt så mange mangler at jeg i perioder mister oversikten over alle manglene, sier leder for Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap, Anne Markestad, til NRK.

Mye hemmelighold

Når medisiner forsvinner, er det ofte forbundet med hemmelighold. Produsenten har ingen informasjonsplikt og trenger altså ikke å forklare hverken myndighetene eller pasientene hvorfor de trekker et legemiddel fra markedet.   Ille er det da at en avregistrering nærmest kan skje over natten.   De 32 000 slagpasientene som nå er rammet, har en knapp måned på seg for å finne alternativer de medisinene som blir borte.  Det store spørsmålet er da om de alternative legemidlene finnes i hyllene eller hvor lenge det går før det eventuelt blir tomt på disse også.

Lukrative en stund

Medisiner er gjerne lukrative de første 20 årene mens de er beskyttet av patent. Etter det kan andre kopiere legemidlene og med det faller interessen for å sikre videre leveranse.  Eventuelle synonymprodukter er heller ikke nødvendigvis av samme kvalitet som det opprinnelige. Enkelte kan virke for sterkt og andre for svakt varierende fra person til person. Det gjør en del brukerne skeptiske.

En annen årsak til medisinmangel, er at konkurransen om profitt gjør at mye av produksjonen legges til Kina og India. Det gjør leveransen usikker.  Viktige komponenter kan forsvinne underveis og det blir midlertidig stopp.  Ellers kan produsenten kort og godt bare legge ned produksjon uten å opplyse om hvorfor.  Sannsynligvis dreier det seg om at de tjener for dårlig på medikamentet.

Ingen oversikt

Det finnes oversikt over hva som ligger på lager hos grossisten som sykehusene har avtale med, men Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap vet ikke hva leverandøren har på lager.   Av den grunn mener fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket at kan være en idé at europeiske sykehus merker seg hvordan USA sikrer befolkningen livsnødvendige medisiner.  I USA har de store sykehusene startet egne legemiddelfirmaer. På den måten kan produksjon sikres av de livsviktige medisinene de trenger og absolutt ikke må slippe opp for.

Vær ute i god tid!

Hva gjelder de norske slagpasientene som behandles med Asasantin Retard som avregistreres fra 1. juli, kan disse bytte til Diprasorin som er likeverdig behandling.  Diprasorin er ventet tilgjengelig fra uke 27, opplyser Legemiddelverket.

For de om lag 16.000 pasientene som bruker Persantin Retard og som avregistreres 15. september, finnes det ikke et direkte alternativ.  For disse må legen finne en annen behandling.

Kontakt lege snarest, er Legemiddelverkets råd til slagpasientene.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.